Donia

Noomen: “Ockinga en Donia, waarvan de landerijen aan elkaar grenzen, zijn een mooi voorbeeld van het dicht bijeen wonen van verschillende leden van dezelfde adellijke familie. In dit geval werd door fideicommissaire bepalingen van 1430 en 1478 lange tijd voorkomen dat beide staten door vererving aan verschillende families kwamen. Al in de 15de eeuw lijkt Donia, strategisch gelegen bij de kerk en aan de vaart, belangrijker dan (Oud) Ockinga geworden te zijn.” “Bauck had namelijk ook over Donia bepalingen opgenomen: ze had volgens de oorkonde van 1478 bepaald dat de hwsen ende stenzen die de beide broers in 1478 bezaten – respectievelijk dat stens ende staten … by der tzercka tho Borghwerth deer van aldis heet “tho Doyngha” ende nu haet “Nye Ockyngha” en het hws ende hof, stens ende staten … by Sioungha dyck, geheten Ald Ockingha – nooit uit het geslacht mochten vererven.” “Donia daarentegen was in 1640 nog wel eigendom van Tryn Ockinga, de dochter van Joost Ockinga.”

SIF: “Deze stins stond ten zuiden van de kerk van Burgwerd, gemeente Wûnseradiel, aan de “jaagvaart” van Bolsward naar Leeuwarden.” “Wanneer de stins gebouwd werd is onbekend. De oudste vermelding dateert uit 1424.”
“De nieuwe eigenaar wordt Dirk Tammes de Vries voor een bedrag van 6.924 gulden, die waarschijnlijk al voor 1834 pachter was van een zathe te Burgwerd, die in het bezit was van Engeltje Monsma. De Vries hechtte maar weinig waarde aan het buitenhuis, wat algemeen was voor die tijd. Dit komt omdat de grondprijzen erg hoog waren. Twee jaar na de aankoop liet De Vries een deel van de state slopen (waarvoor in 1866 een advertentie in de Leeuwarder Courant geplaatst werd) en in 1869 – 1870 volgde de volledige afbraak.

Op 8 sept. 1869 is er een Boelgoed van Afbraak op Donia State. Na de sloop van de panden werden de grachten gedempt en het hele terrein omgeploegd tot weiland. De State was omgeven door een gracht en singels met hoge bomen. Binnen de gracht stond verder een tuinmanswoning (annex koetshuis), een tuinhuisje, een schuur en een grote moestuin en boomgaard. Vanaf de weg kreeg men toegang tot de State via een poort.
Hoe Donia State er precies heeft uitgezien is niet bekend. In 1925 liet Sybout Sybouts, een achterkleinzoon van Taco Mesdag een reconstructie-tekening maken van de State door de architect R. de Groot. Deze tekening was gebaseerd op zijn jeugdherinneringen en werd door de andere familieleden als redelijk betrouwbaar gezien. Deze reconstructietekeningen bevinden zich in het prentenkabinet van het Fries Museum.

Aan het begin van de 19e eeuw was het huis zeventien meter breed en twintig meter diep. Via de vooringang kwam men in het portaal terecht waar zich direct een klein kamertje bevond, dat door Taco als kantoor werd gebruikt. Aan de rechterkant was de deur naar de slaapkamer. Verder huisinwaarts was een kleine trap die naar de grote opkamer voerde, de zogenaamde “zaal”. Verder was er op de begane grond nog een keuken en onder het huis bevonden zich twee verwulfde kelders, waarvan er een als boterkelder werd gebruikt. Via een trap kwam men in de grote bovenkamer die door Taco en Engeltje als slaapkamer werd gebruikt. Verder was er nog een kleine bovenkamer en een zolder. Vermoedelijk werd het huis alleen in de zomermaanden bewoond, omdat de grote kamers in de winter moeilijk warm te stoken was.”
“Op de plaats van deze Stins vindt men nu het kaatsveld en de ijsbaan.”
Tegenwoordig herinnert alleen de boerderij van de familie Dooper nog aan de State.”

(bron: Tekst: Website van Burgwerd en Hichtum)

Pagina delen:  


« Bekijk alle locaties

Meer informatie


  Wat zit hier nog meer in de buurt?


Bekijk alle locaties die je dichtbij Donia kunt vinden.

Pin B&B wetterwillefriesland

 

Fietsen, wandelen, vissen, varen in de motorboot of gewoon lekker ontspannen? Het kan in onze B&B, direct gelegen aan de Bolswardertrekvaart. Tussen Leeuwarden, Franeker, Sneek en Bolsward, centraal in Friesland maar ook landelijk. Rust...


Meer info

Pin Toscanini

  Franeker

Wat Leuk dat u er bent! De Italiaanse keuken, gekenmerkt door éénvoud en ambachtelijkheid. Dat willen wij U bij Toscanini bieden. Wij staan bekend om onze speciale dunne deegbodem gemaakt van eigen vers deeg....


Meer info

Pin It kruswetter

  Easterlittens

Prachtige en rustige camping gelegen aan 2 vaarten. Schitterende fietspaden leiden u naar Sneek, Franeker, Bolsward of Leeuwarden alle op 10 tot 15 km afstand. Paviljoen met terras aan het water.


Meer info

Pin Camping-Logeerboerderij de Salix

  Hitzum

Camping-Logeerboerderij de Salix ligt in landelijke buitengebied net buiten Franeker. Wij hebben een minicamping, 4 B&B kamers. 2 houten chaletjes.


Meer info

Ontvang jij de nieuwsbrief van Friesland al?

Meld je aan en ontvang iedere maand onze nieuwsbrief met de leukste evenementen in Friesland, aantrekkelijke arrangementen en leuke nieuwtjes over de provincie.

Zoeken op Friesland.nl

De lekkerste Friese cookies

Friesland.nl maakt gebruik van cookies om goed te kunnen functioneren. Door gebruik te blijven maken van onze website, of door deze melding te sluiten, geef je aan hier akkoord mee te gaan.