Donia huis en Donia wier

Noomen: “In 1458 woonde Haring Donia op Nijland. (…) Harings sterck steenhuis in Nijland lag volgens Worp van Thabor niet veer van Hottinga. Het werd in 1458 door Goslick Juwinga en de Bolswarders, geholpen door Douwe Siaerdema, ingenomen en verdurven.”
“Tussen 1458 en 1511 moet het door het klooster Thabor zijn verworven. Direct ten westen van – en het dichtste bij – Hottingaterp lag in 1511 namelijk de sate myt die huyssteed ende dat terplant, die werd gebruikt door Jarich Mollaz en die voor het grootste deel eigendom was van Thabor. In 1606 werd het bedrijf door twee pachters gebruikt; in 1640 was het goed in twee afzonderlijke bedrijven gesplitst, elk gerechtigd tot een halve stem. Behalve uit de nabijheid van Hottinga valt uit twee andere gegevens af te leiden dat op dit Thaborse kloostergoed inderdaad het huis van Haring Donia stond. Allereerst onderscheidde de huisplaats zich in 1832 bij de invoering van het kadaster, en gedeeltelijk ook nu nog door de brede grachten die erom lagen. Bovendien werd in de volksmond deze plaats, even ten westen van Hottinga wier, ook in de 20ste eeuw nog als Donia wier aangeduid. De ligging van Donia vertoont dus opvallende gelijkenis met die van Wybinga, even westelijker: eveneens op een splitsing van wegen.”

Pagina delen:  


« Bekijk alle locaties

Meer informatie


  Wat zit hier nog meer in de buurt?


Bekijk alle locaties die je dichtbij Donia huis en Donia wier kunt vinden.

Pin B&B wetterwillefriesland

 

Fietsen, wandelen, vissen, varen in de motorboot of gewoon lekker ontspannen? Het kan in onze B&B, direct gelegen aan de Bolswardertrekvaart. Tussen Leeuwarden, Franeker, Sneek en Bolsward, centraal in Friesland maar ook landelijk. Rust...


Meer info

Pin Stadslogement Westersingel

  Sneek

Ons prachtige monumentale pand uit 1870 is gelegen aan de Westersingel in het centrum van Sneek! Gelegen aan de stadsgracht welke deel uitmaakt van de Elfstedenroute, vlakbij de bekende Waterpoort en op loopafstand van het historische en gezellige stadscentrum.


Meer info

Pin Vrienden van Pianobar Sneek

  Sneek

Geniet in ons restaurant van een heerlijke maaltijd met een goed glas wijn en sfeervolle pianomuziek. We verrassen onze gasten met wekelijks wisselende menukaarten met bijzondere gerechten en ware culinaire hoogstandjes vanaf 10 euro....


Meer info

Pin Restaurant en Partycentrum Noflik Easterein

  Easterein

Prachtig bedrijf, het oudste van Friesland, uit 1511. Met een uitstekend a la carte restaurant, heerlijke terrassen en vier prachtige, sfeervolle zalen voor bruiloften, vergaderingen etc. Heel veel arrangementen, op maat gemaakt!


Meer info

Ontvang jij de nieuwsbrief van Friesland al?

Meld je aan en ontvang iedere maand onze nieuwsbrief met de leukste evenementen in Friesland, aantrekkelijke arrangementen en leuke nieuwtjes over de provincie.

Zoeken op Friesland.nl

De lekkerste Friese cookies

Friesland.nl maakt gebruik van cookies om goed te kunnen functioneren. Door gebruik te blijven maken van onze website, of door deze melding te sluiten, geef je aan hier akkoord mee te gaan.