Dotinga

Noomen: “Dotinga werd in 1511 door de adellijke eigenaar bewoond. Als Dotinga state wordt het in 1529, als Doetnye in 1543 genoemd. De naam Dotinga valt onder Dronrijp tot 1444 terug te volgen.”
“Bij de hypothese dat de vechtersbaas Abbe Dotinga in 1444 op Dotinga heeft gewoond,sluit goed de plattegrond van het stinsterrein aan. In 1718 en 1832 vertoonde deze het omgrachte terrein rond de state; ten westen daarvan lag een afzonderlijk omgracht kleiner terrein, waarop de oudste stins vermoed kan worden. Op de kaart van 1718 lijkt hier ook inderdaad een wier ingetekend te zijn. De tekening door J. Stellingwerf toont een hoog gebouw van drie bouwlagen met twee lagere aanbouwen. Tot het terrein gaven hameien met wapenschilden toegang. Niet lang voor 1786 werd dit herenhuis door een boerderij vervangen.”

SIF: “Voor zover bekend is de State in de 15e eeuw gebouwd.”
“In 1529 was Aelcke van Hermana, weduwe van Lolle Heresz. van Ockinga eigenaresse van dit huis, dat ze waarschijnlijk van haar vader Hobbe Taeckesz. van Hermana had geërfd.”
“In 1529 liet haar tweede man Salvius van Foppinga het zwanenrecht registreren van het door hen bewoonde Foppinga State en tevens dat van Dotinga State waarvan hij verklaarde dat het eigendom was van zijn echtgenote.”
“Volgens E.M. van Burmania vermaakte Wytze van Cammingha in februari 1606 bij testament “Groot Dotinga” aan zijn neef Frans, zoon uit het eerste huwelijk van zijn overleden broer Sybrand met Catharina van Donia.”
“Later in de 17e eeuw was Dotinga State de “royale buitenwoning” van Sicco van Grovestins, raadsheer aan het Hof van Friesland en in 1700 is het volgens het Floreenkohier eigendom van jkvr. Jetske Mari van Grovestins en in gebruik bij “hr. Heemstra c.s.” Dat was Schelte van Heemstra.
In 1722 is het eigendom van secretaris De Hertoghe die echter op het naastgelegen Schatzenburg woonde, dat hijzelf in 1698 naar zijn eigen smaak had laten bouwen.

De State bestond in 1718 nog in zijn volle glorie. Volgens Van Burmania zou het gesloopt zijn in 1742.
De “Tegenwoordige Staat” vermeldt echter: “Groot Dotinga, in de wandeling ’t Roodhuis genoemd, was nog onlangs, hoewel zeer vervallen, in weezen; doch is thans, even als de voorgaande Staten” (dat zijn Foppinga, Hommema en Fetza) “meer niet dan eene boereplaats”.”
“Op de plaats van de state staat nu een boerderij.”
(bronnen: Tekst: Jan Leemburg; “Menaldumadeel, 2000 jaar leven in een Friese grietenij” door David Hartsema, 1981; “Skiednis fan Menameradiel” red. O. Santema en dr. Y.N. Ypma, 1972).

Pagina delen:  


« Bekijk alle locaties

Meer informatie


  Wat zit hier nog meer in de buurt?


Bekijk alle locaties die je dichtbij Dotinga kunt vinden.

Pin Appartement Torenzicht

  Marsum

Appartement vlakbij Leeuwarden met eigen ingang, hal, douche, toilet, slaapkamer, keuken, woonkamer, bijkeuken en tuin met zitje. Aanwezig: Wifi, radio-cd speler, smart tv, koelkast, kookplaat met oven, magnetron, keukeninventaris en zelf instelbare cv verwarming....


Meer info

Pin Toscanini

  Franeker

Wat Leuk dat u er bent! De Italiaanse keuken, gekenmerkt door éénvoud en ambachtelijkheid. Dat willen wij U bij Toscanini bieden. Wij staan bekend om onze speciale dunne deegbodem gemaakt van eigen vers deeg....


Meer info

Pin It kruswetter

  Easterlittens

Prachtige en rustige camping gelegen aan 2 vaarten. Schitterende fietspaden leiden u naar Sneek, Franeker, Bolsward of Leeuwarden alle op 10 tot 15 km afstand. Paviljoen met terras aan het water.


Meer info

Pin B&B de Jellemastjelp

  Bitgummole

Welkom in onze kleinschalige B&B te Bitgummole, 7 km van Leeuwarden gelegen. Zie voor nadere info onze website www.jellemastjelp.nl


Meer info

Ontvang jij de nieuwsbrief van Friesland al?

Meld je aan en ontvang iedere maand onze nieuwsbrief met de leukste evenementen in Friesland, aantrekkelijke arrangementen en leuke nieuwtjes over de provincie.

Zoeken op Friesland.nl

De lekkerste Friese cookies

Friesland.nl maakt gebruik van cookies om goed te kunnen functioneren. Door gebruik te blijven maken van onze website, of door deze melding te sluiten, geef je aan hier akkoord mee te gaan.