Douma

Noomen: “Douma in Langweer is het stamhuis van de familie Douwama. Volgens de traditie zouden zij evenals de Broersma’s van Legemeer van de Ockema’s op de grens van de Hommerts en Smallebrugge afstammen. De Douwama’s waren frequent betrokken bij de partijstrijd in de 15de eeuw. Hun huis te Langweer werd in 1722 nog als een klassieke omgrachte woontoren afgebeeld. Op de kadastrale minuutplans en de Vegelin-kaarten van Doniawerstal is de omgrachte huisplaats duidelijk te zien. De familie Douwama en haar stinzen in Langweer, Irnsum, Akkrum en Oldeboorn verdient nader onderzoek.”

SIF: “De Stins is in de Middeleeuwen onstaan.”
“De Stins werd in 1793 vervangen of verbouwd tot een State.
Begin 1845 vindt er een “Belangrijke Verkooping op Afbraak” plaats van “Douma State te Langweer”. De omschrijving luidt: “Eene uitmuntende in 1793 gebouwde Heeren Huizinge, te Langweer, Douma State genaamd, bestaande in twaalf zoo groote als kleine Beneden en Bovenkamers, waarvan in eenige marmeren Schoorsteenmantels, twee keukens, een Waschkelder en eene groote Kelder, beste Zolders met beschoten Dak, Regenwatersbak, enz., – zeer geschikt aan het Water gelegen om vervoerd te worden.” Deze verkoping vindt plaats na het overlijden van de eigenaar Sjoerd Berends Bekema, die op 7 januari 1845 overleden was.
De vermelding komen we tot 3 maal tegen in de leeuwarder Courant, waarbij bij de laatste vermelding inmiddels 2730 gulden op het geheel geboden is.
Deze State wordt dan nog in hetzelfde jaar afgebroken, om te worden herbouwd.”
“Van de Stins/State is niets meer terug te vinden in Langweer.”

(bron: Langs stinsen, states en andere voorname huizen in Friesland, 1979; LeeuwarderCourant, enkele bladen uit februari 1845).

Pagina delen:  


« Bekijk alle locaties

Meer informatie


  Wat zit hier nog meer in de buurt?


Bekijk alle locaties die je dichtbij Douma kunt vinden.

Pin B&B MID83

  Woudsend

MID 83 is een nieuwe bed & breakfast locatie in het hartje van het watersportdorp Woudsend. Wij bieden ruime- en luxe kamers met een heerlijk 2 persoonsbed, eigen badkamer, internet aansluiting (vast en Wifi),...


Meer info

Pin Sneek op Maat

  Sneek

Sneek op maakt verzorgt toeristische arrangementen in Sneek en SudWest Fryslan die precies aansluiten bij uw wensen én die van uw relaties. U kunt bij ons terecht voor compleet verzorgde één- en meerdaagse arrangementen...


Meer info

Pin Restaurant ’t Jagertje

  Langweer

Proef de Sfeer in Langweer Restaurant ?t Jagertje is al 35 jaar een vertrouwd adres op culinair gebied en een begrip in Friesland. Restaurant ?t Jagertje is centraal gelegen in Langweer, watersportdorp in hartje...


Meer info

Pin B&B Klaar

  Joure

Gastvrijheid is wat wij u bieden, in combinatie met een luxe kamer met een goed bed een heerlijke douche. Onze B&B heeft de kwaliteit en de vrijheid van een hotel, en de gastvrijheid van...


Meer info

Ontvang jij de nieuwsbrief van Friesland al?

Meld je aan en ontvang iedere maand onze nieuwsbrief met de leukste evenementen in Friesland, aantrekkelijke arrangementen en leuke nieuwtjes over de provincie.

Zoeken op Friesland.nl

De lekkerste Friese cookies

Friesland.nl maakt gebruik van cookies om goed te kunnen functioneren. Door gebruik te blijven maken van onze website, of door deze melding te sluiten, geef je aan hier akkoord mee te gaan.