Eernsma

Noomen: “Als familienaam verschijnt Eernsma in 1444, als huisnaam Ernsma in de toenaam van de pachter in 1511 en Eernsmahuys in 1543. Evenals Mellema te Oostrum, Wibalda in Metslawier en Meckema te Kollum was Eernsma te Jouswier een 15de-eeuws hoofdelingenhuis dat aan de familie Remmersma te Dokkum vererfde; sommige leden van de Meckema-tak van de Remmersma’s die eigenaar van Eernsma waren, werden nog in de 16de eeuw ook wel Eernsma genoemd. Ook het wapen Eernsma was nog bekend.”
“In 1664 wordt Eernsma als “edele state” aangegeven, daarna steeds als gewone boerderij.”
“In 1640 en 1700 was het Eernsma-land in totaal 128 pondemaat groot. Het werd als één bedrijf gebruikt, maar er lagen twee stemmen op: een op de sate (SC5) en een op het hornleger (SC6). In 1850 lagen de boerderij (FC5) en het hornleger (FC6) vlakbij elkaar, met de naam Klein-Eernsma; volgens de kaarten van 1664, 1718 en 1850 lag de stins (Groot) Eernsma oorspronkelijk aan de weg. In 1819 wordt vermeld dat de sate was beswaard met het onderhoud der til over het Muiserid, dat dichtbij Groot-Eernsma in de Zuider-Ee uitkwam.”

Pagina delen:  


« Bekijk alle locaties

Meer informatie


  Wat zit hier nog meer in de buurt?


Bekijk alle locaties die je dichtbij Eernsma kunt vinden.

Pin Bed and Breakfast Het Vergulde Scheepje

  Dokkum

Bed en Breakfast Het Vergulde Scheepje is gelegen in de historische binnenstad van Dokkum tegenover het keerpunt in de Elfstedentocht. Het is een beeldbepalend pand met een geschiedenis die teruggaat tot het ontsteken van...


Meer info

Pin Bed and Breakfast Unia Zathe

  Ee

Onze fraaie logeerboerderij is de perfecte uitvalsbasis voor mensen die willen genieten van de rust en de ruimte. De sfeer van vroeger met de gemakken van nu. Zoals gratis WIFI in het gehele pand....


Meer info

Pin It Dreamlân, overnachten in puur Friesland

  Kollumerpomp

Kindvriendelijk klein Natuurkampeerterrein bij Lauwersmeer en Wad. Ook 2 Trek-in's, 4 p. vakantiehuis, 10 p. familiehuis en 20 p. groepsaccommodatie.


Meer info

Pin Hotel Restaurant Wad Oars

  Anjum

Wad Oars staat voor een aangenaam andere manier van overnachten, eten en beleven. Wad Oars staat voor “noflik”, het Friese woord voor aangenaam. Dat begint bij het gevoel dat u net zo welkom bent...


Meer info

Ontvang jij de nieuwsbrief van Friesland al?

Meld je aan en ontvang iedere maand onze nieuwsbrief met de leukste evenementen in Friesland, aantrekkelijke arrangementen en leuke nieuwtjes over de provincie.

Zoeken op Friesland.nl

De lekkerste Friese cookies

Friesland.nl maakt gebruik van cookies om goed te kunnen functioneren. Door gebruik te blijven maken van onze website, of door deze melding te sluiten, geef je aan hier akkoord mee te gaan.