Eminga

Noomen: “Een interessant huis was Eminga state. Het was al in 1511 een pachtboerderij. Ook in latere tijd bleef het dat. Het was het stamhuis van de familie Eminga, die er haar naam aan ontleende. Behalve het feit dat de Eminga’s en hun erfgenamen nog eigenaars waren, herinnerden in de 16de eeuw de stinswier die er naast lag en de kerkelijke verhoudingen rond dit huis nog aan het voormalig belang van Eminga state. Hoewel de state ten noorden van het dorp en de kerk van Finkum lag, behoorde het kerkelijk – en daarom ook wereldlijk – tot Stiens. Het vormde daardoor een exclave van Stiens tussen Finkum en Hijum. Waarschijnlijk hebben de (rechtsvoorgangers van de) Eminga’s de stichting van de filiaalkerken Finkum en Hijum niet ondersteund en zijn ze bij de moederkerk van Stiens gebleven. Schotanus veronderstelde dat daarbij sprake van een vete is geweest: de stinsen van Eminga ende Aebinga niet verre van malckanderen – ’t eene behorende aen Steens, ’t ander onder Hyum – plegen tegen malckanderen in oorlogh te staen. In 1418 werd Syric Emengha fon Stenze genoemd. Hij was rechtsopvolger en erfgenaam van de familie Sjoerdsma van Lekkum. Volgende generaties waren volgens de traditie Syuck Eminga, gehuwd met Frouck Wiarda van Goutum, en hun zoon Menno Eminga, gehuwd met Tiemck Petersdr Cammingha. Hun zoon Rienck Eminga alias Cammingha van Cambuur was in 1511 eigenaar van Eminga. In 1543 wordt land van Emeghe op die Ees – het akkercomplex ten noorden van Finkum – genoemd en grensden Eemegha Groete weyde aan prebendeland van Finkum; en betaalde Eminga jaarlijks een rente aan de sacrista van Stiens.”

SIF: “De state is voor 1786 afgebroken, want de “Tegenwoordige Staat van Friesland” meldt: “Ook liggen hier de overblyfzels van het sterke Slot van Eminga, niet ver van Aebinga State. Weleer werden deeze Staten door twee haatdraagende zusters bewoond, welke een geweldigen kryg in deezen hoek veroorzaakten”.
Mogelijk is dit de oorzaak geweest van het verdwijnen van Eminga State.”

“Van de State is niets meer terug te vinden.”

(bron: Tekst: Jan Leemburg; “Tegenwoordige Staat van Friesland”, boek 2, 1786; Website Historisch Centrum Leeuwarden: Dorpen in Leeuwarderadeel).

Pagina delen:  


« Bekijk alle locaties

Meer informatie


  Wat zit hier nog meer in de buurt?


Bekijk alle locaties die je dichtbij Eminga kunt vinden.

Pin Bed en Boeddha

  Oudebildtzijl

B&B = Bed en Boeddha. Een vrijstaande studio op ons werelderfgoed. Te huur voor korte en of langere periodes.


Meer info

Pin Bed and Breakfast Mill View

  Stiens

Goed overnachten met uitstekende bedden en een goed ontbijt. Gratis parkeren voor de deur. In centrum van Stiens met veel winkels.


Meer info

Pin B&B Leeuwarden

  Leeuwarden (Snakkerburen)

Bed & Breakfast


Meer info

Pin Appartement Torenzicht

  Marsum

Appartement vlakbij Leeuwarden met eigen ingang, hal, douche, toilet, slaapkamer, keuken, woonkamer, bijkeuken en tuin met zitje. Aanwezig: Wifi, radio-cd speler, smart tv, koelkast, kookplaat met oven, magnetron, keukeninventaris en zelf instelbare cv verwarming....


Meer info

Ontvang jij de nieuwsbrief van Friesland al?

Meld je aan en ontvang iedere maand onze nieuwsbrief met de leukste evenementen in Friesland, aantrekkelijke arrangementen en leuke nieuwtjes over de provincie.

Zoeken op Friesland.nl

De lekkerste Friese cookies

Friesland.nl maakt gebruik van cookies om goed te kunnen functioneren. Door gebruik te blijven maken van onze website, of door deze melding te sluiten, geef je aan hier akkoord mee te gaan.