Feitsma

Noomen: “Jelger Feitsma trouwde rond 1463 met Tied Witzes Oenema uit Wirdum. Zij werden de stamouders van de familie Feitsma. In de Nieuwe Tijd werd dit huis naar de eigenaars ook
Bootsma en Rinia genoemd.
Een bewaarde afbeelding door J. Stellingwerf van een stins onder Huizum van 1722 toont achter elkaar de poort; daarachter op een eilandje een strogedekt boerenhuis; daarachter door een brug en een hek ermee verbonden een stins op een eilandje, met twee haaks op elkaar staande vleugels met een trapgevel, een alliantiewapen boven de deur en het jaartal 1596 als muuranker.
Tegen de stins staat een toren. Achter de stins ligt tenslotte een hoger en jonger gebouw. Rita Radetzky maakte het onlangs op goede gronden waarschijnlijk dat dit gebouw Feitsma, aan de andere kant van de Mellens-terp tegenover Abbema, was. Tevens citeert ze een koopacte uit 1634, waarin stins, huisinge, hovinge, gracht, singel, swanejacht en watermolen worden genoemd.”

SIF: “De oudst bekende bewoner van de stins was Hessel Jelgersz. Feijtsma. Hij woonde hier in de tweede helft van de 15e eeuw en was een volbloed Schieringer. Zo dicht bij het Vetkoperse Leeuwarden was dat natuurlijk vragen om moeilijkheden. In 1498 werd deze stins dan ook door de Leeuwarders verwoest, net als Aebingha State en de states in Goutum en Wirdum.
Later komt een kleinzoon, ook een Hessel, op de nieuw gebouwde state te wonen. Hij had een goede verstandhouding met zijn buren op Aebingha State. Samen met ondermeer Epo van Douwma en Epo van Bootsma werd Hessel van Feitsma in 1568 voor Alva gedaagd vanwege hervormingsgezinde acties. Ook hij had geen trek in een schijnproces en kwam niet opdagen, ondanks het feit dat het Spaanse gezag dreigde zijn bezit te verkopen. Waarschijnlijk is hij naar Emden gevlucht, dat destijds een vrijwel Nederlandse stad was door alle vluchtelingen die daar woonden.

In het begin van de 17e eeuw kwam het huis in bezit van een jonkheer Van Rinia. Later werd het bewoond door T. Poppinga. In 1697 werd de state verkocht aan secretaris Tacitus Taco Buma en Heynardus Dotingh. In de eerste helft van de 18e eeuw werd de state afgebroken en kwam er een boerderij voor in de plaats.

In 1787 werd Huizum als volgt beschreven in de ‘Tegenwoordige Staat der Vereenigde Nederlanden; veertiende deel; vervattende het vervolg der beschryving van Friesland’, op deze website veelal afgekort tot ‘Tegenwoordig Staat van Friesland’:
“Huizum, liggende zeer naby Leeuwarden, doch buiten den klokslag dier Stad. …… hier ligt ook Bootsma, waar van de Edelen van dien naam beroemd, doch reeds voor langen tyd uitgestorven zyn….”.”

“Van de State is niets meer terug te vinden.”

(bron: Jan Leemburg; ‘Ljouwerteradiel’ door dr. G. Abma, 1984; ’Tegenwoordige Staat der Vereenigde Nederlanden; veertiende deel; vervattende het vervolg der beschryving van Friesland’).

Pagina delen:  


« Bekijk alle locaties

Meer informatie


  Wat zit hier nog meer in de buurt?


Bekijk alle locaties die je dichtbij Feitsma kunt vinden.

Pin Post-Plaza Hotel & Grand Café

  Leeuwarden

Na een intensieve verbouwing en restauratie van het oude Hoofdpostkantoor, is Post-Plaza getransformeerd tot een unieke plek in het centrum van Leeuwarden, waar gasten slapen, eten, werken, drinken en genieten in een historisch decor....


Meer info

Pin Grand Cafe Wouters

  Leeuwarden

Tegenover het Centraal Station en op korte loopafstand van het centrum, bent u bij ons aan het juiste adres voor een heerlijk kopje koffie met gebak, een borrel, een lekkere lunch of gezellig diner,...


Meer info

Pin Emmaplein

  Leeuwarden

Een gastvrije ontvangst, een heerlijk huis, prima bedden en een verwenontbijt. En als u een zeilliefhebber bent, kunt u (tegen betaling) met uw gastheer het Friese water verkennen. Onze boot ligt in Grou, zodat...


Meer info

Pin Fries Museum

  Leeuwarden

Het Fries Museum opent in september 2013 zijn deuren in een indrukwekkend nieuw gebouw op het Wilhelminaplein in Leeuwarden. Het Fries Museum gaat over de Friezen en over Friesland, een eigenzinnig stukje ‘buitenland in...


Meer info

Ontvang jij de nieuwsbrief van Friesland al?

Meld je aan en ontvang iedere maand onze nieuwsbrief met de leukste evenementen in Friesland, aantrekkelijke arrangementen en leuke nieuwtjes over de provincie.

Zoeken op Friesland.nl

De lekkerste Friese cookies

Friesland.nl maakt gebruik van cookies om goed te kunnen functioneren. Door gebruik te blijven maken van onze website, of door deze melding te sluiten, geef je aan hier akkoord mee te gaan.