Feitsma

Noomen: “Feitsma werd waarschijnlijk pas halverwege de 16de eeuw een adellijk huis.”
“Na een verkoop in 1613 waarbij de state werd omschreven als huys, schuur, graft, valbruggen, cingel, homeien en drie schone tuinen was in 1640 kapitein Ruurd van Feitsma eigenaar; in 1650 woonde hij er ook. Zijn naam komt voor op de torenklok uit 1648.
Van Feitsma en het aangrenzende Oldersma is uit het midden van de 17de eeuw een kaart van de landerijen bewaard. Het vertoont een eenvoudig langwerpig huis op een omgracht terrein. Dit terrein en de singels zijn met bomen beplant. Aan de noordzijde gaf een poort toegang tot het terrein. Een tekening uit 1722 toont het eenvoudige huis, waarschijnlijk uit het einde van de 16de eeuw, en het poortje met een halsgevel. Waarschijnlijk werd Feitsma aan het einde van de 18de eeuw afgebroken. In 1832 was Feitsma een boerderij; rond het erf waren toen de grachten nog aanwezig.”

SIF: “Feitsma State lag tegenover de plaats waar Jaijema State/Stins heeft gestaan.
Cannegieter schrijft: “Anders is het met het daar tegen overliggend Feitsma, dat thans ook wel eene boerenplaats is, maar dat zich door breede grachten, uitgestrekten tuin en boomgaard en cingels genoegzaam onderscheidt, om te doen zien dat daar vroeger eene heerenhuizinge gestaan heeft.
In 1602 bewoonde Hessel van Feitsma deze state. Hij was in 1600 getrouwd met Frau Douma en overleed in 1605.

De laatste van dit geslacht was Bokke van Feitsma die op 13 september 1633 te Hallum gedoopt werd. In 1648 werd hij kapitein in opvolging van zijn vader. Hij stierf op 22 maart 1657 zonder nakomelingen na te laten.
De state vererfde op Machteld van Roorda, als weduwe van Ruurd van Feitsma eigenaresse en bewoonster van Sierxma State te Deinum. Zij vermaakte Feitsma State te Hallum aan haar zusters jongste zoon Julius van Eysinga onder voorwaarde dat hij de familienaam Feitsma zou aannemen.
In 1722 was de state eigendom van mevr. A. van Sytzama, wed. Van Vos van Beesten.”

“Van de state is niets terug te vinden.”

(bron: Jan Leemburg; D. Cannegieter, Geschiedkundige herinneringen van Hallum, artikelen in de Friesche Almanak van 1851 en 1852; G. Wumkes, Stads en Dorpskroniek van Friesland, 1930).

Pagina delen:  


« Bekijk alle locaties

Meer informatie


  Wat zit hier nog meer in de buurt?


Bekijk alle locaties die je dichtbij Feitsma kunt vinden.

Pin Bed en Boeddha

  Oudebildtzijl

B&B = Bed en Boeddha. Een vrijstaande studio op ons werelderfgoed. Te huur voor korte en of langere periodes.


Meer info

Pin Bed and Breakfast Mill View

  Stiens

Goed overnachten met uitstekende bedden en een goed ontbijt. Gratis parkeren voor de deur. In centrum van Stiens met veel winkels.


Meer info

Pin Station Marrum – De Pannekoektrein

  Marrum

Het Stationnetje van Marrum-Westernijkerk is gelegen aan het eens zo roemruchte spoorlijntje “het Dokkumer Lokaaltje” Het wordt wel eens genoemd als het leukste station van heel Nederland. Geheel gerestaureerd in de prachtigste kleuren en...


Meer info

Pin Hotel-restaurant It Posthûs

  Burdaard

Hotel-Restaurant It Posthûs is een À la carte restaurant en hotel met zeven kamers.Terras op de Dokkumer EE aan de Elfstedenroute in Birdaard. Zaalaccomodatie vanaf tien personen tot en met 150 personen.


Meer info

Ontvang jij de nieuwsbrief van Friesland al?

Meld je aan en ontvang iedere maand onze nieuwsbrief met de leukste evenementen in Friesland, aantrekkelijke arrangementen en leuke nieuwtjes over de provincie.

Zoeken op Friesland.nl

De lekkerste Friese cookies

Friesland.nl maakt gebruik van cookies om goed te kunnen functioneren. Door gebruik te blijven maken van onze website, of door deze melding te sluiten, geef je aan hier akkoord mee te gaan.