Fetsa

Noomen: “Fetsa was een belangrijke state, waaraan ook zwanenrecht was verbonden. Het werd vermoedelijk eerst tussen 1511 en 1543 door de adellijke eigenaars zelf bewoond. De oudste vermelding van Fetsa, in de toenaam van de pachter, is Fetze in 1511.”
“Tot in de 18de eeuw domineerden de bewoners van Fetsa samen met die van Dotinga en Hobbema het dorp Dronrijp. In 1653 werden ook de zwanenjachten van deze drie staten tot één kryte samengevoegd, waarin elk van de huizen voor éénderde gerechtigd was.Het uiterlijk van Fetsa is bekend van een tekening van Stellingwerf uit 1723. Het was een statig, 16de- of 17de-eeuws huis binnen een gracht. Een poort gaf toegang tot het terrein. Rond 1750 raakte het gebouw “gansch vervallen”.”

SIF: “Voor zover bekend is Fetza State in de 15e eeuw of al eerder gebouwd.”
“In het midden van de 17e eeuw, in ieder geval in 1656 en 1665 was de state eigendom van Douwe van Ockinga.”
“Rond 1700 is bezitter de oud-kapitein Taecke Sybrand van Burmania. Hij was verslingerd aan de “bullescheyt” (sterke drank) en raakte in geldnood. Misschien ook wel omgekeerd, door geldnood aan de drank. Hij verkocht op zeker moment “de magnifique alé of opreed na Fetza, bestaande uit 6 rijen vleurige yperen boomen om nooddruft voor half geld”. En dat was jammer, zo schrijft meester Roucoma verder in zijn kroniekje, want “ ’t was een cieraad van de Rijp en soo mooy en regulier als er een in de provincie waare”. Als zoiets voor half geld verkocht moet worden is het inderdaad erg slecht gesteld met de financiën en het ziet er naar uit dat de state langzaam aftakelde. Rond 1750 is het mooie huis met trapgevels, gracht, poort en al “gansch vervallen”.”

“Op de plek van de state staat nu een boerderij.”

(bronnen: Tekst: Jan Leemburg; “Skiednis fan Menameradiel” red. O. Santema en dr. Y.N. Ypma, 1972).

Pagina delen:  


« Bekijk alle locaties

Meer informatie


  Wat zit hier nog meer in de buurt?


Bekijk alle locaties die je dichtbij Fetsa kunt vinden.

Pin B&B Twenty-one

  St. Jabik

Welkom bij B&B Twenty-one! Wij zijn een kleinschalige duurzame Bed and Breakfast gelegen in Sint Jacobiparochie waar u voor een betaalbare prijs kunt overnachten. Ons pand is van 1818 maar heeft alle comfort van...


Meer info

Pin Appartement Torenzicht

  Marsum

Appartement vlakbij Leeuwarden met eigen ingang, hal, douche, toilet, slaapkamer, keuken, woonkamer, bijkeuken en tuin met zitje. Aanwezig: Wifi, radio-cd speler, smart tv, koelkast, kookplaat met oven, magnetron, keukeninventaris en zelf instelbare cv verwarming....


Meer info

Pin Toscanini

  Franeker

Wat Leuk dat u er bent! De Italiaanse keuken, gekenmerkt door éénvoud en ambachtelijkheid. Dat willen wij U bij Toscanini bieden. Wij staan bekend om onze speciale dunne deegbodem gemaakt van eigen vers deeg....


Meer info

Pin It kruswetter

  Easterlittens

Prachtige en rustige camping gelegen aan 2 vaarten. Schitterende fietspaden leiden u naar Sneek, Franeker, Bolsward of Leeuwarden alle op 10 tot 15 km afstand. Paviljoen met terras aan het water.


Meer info

Ontvang jij de nieuwsbrief van Friesland al?

Meld je aan en ontvang iedere maand onze nieuwsbrief met de leukste evenementen in Friesland, aantrekkelijke arrangementen en leuke nieuwtjes over de provincie.

Zoeken op Friesland.nl

De lekkerste Friese cookies

Friesland.nl maakt gebruik van cookies om goed te kunnen functioneren. Door gebruik te blijven maken van onze website, of door deze melding te sluiten, geef je aan hier akkoord mee te gaan.