Foeckema

Noomen: “Foeckema wordt opgenomen vanwege de stinswier die ernaast lag. De sate was in de Nieuwe Tijd afwisselend pachtgoed en eigenerfd goed. Als Foeckema ghuedt of Foeckama goedt komt het goed in 1543 voor; als Foeckema saete in 1562. In 1511 zijn Dodo Taekaz met zijn vrouw en haar broer en zuster de belangrijkste eigenaars van de sate; Dodo gebruikt de sate, die dan groot 49 pm groot is en voor 24 fl. Wordt aangeslagen. Dodo behoorde tot de aanzienlijke eigenerfden. Gezien de eigendomsverhouding was Foeckema van zijn vrouw afkomstig. Dodo zelf had rechten in Ulbada sate in Terzool, en in Lolla Taekaz’ goed in Folsgare. In 1543 en 1562 waren Jan Bockes gebruiker en leden van de familie Scholtema eigenaar. Van 1604 tot 1811 werd de sate bewoond door de familie Foeckema die tevens gedeeltelijk de eigendom bezat en haar naam eraan ontleende. Rond 1600 was aan Foeckema het recht op het houden van zwanen verbonden.
De kaart van Schotanus en Halma geeft aan dat ten westen van het erf van Foeckema in 1718 een stinswier lag. Oude afbeeldingen van deze stinswier ontbreken.”

Pagina delen:  


« Bekijk alle locaties

Meer informatie


  Wat zit hier nog meer in de buurt?


Bekijk alle locaties die je dichtbij Foeckema kunt vinden.

Pin Vrienden van Pianobar Sneek

  Sneek

Geniet in ons restaurant van een heerlijke maaltijd met een goed glas wijn en sfeervolle pianomuziek. We verrassen onze gasten met wekelijks wisselende menukaarten met bijzondere gerechten en ware culinaire hoogstandjes vanaf 10 euro....


Meer info

Pin Sneek op Maat

  Sneek

Sneek op maakt verzorgt toeristische arrangementen in Sneek en SudWest Fryslan die precies aansluiten bij uw wensen én die van uw relaties. U kunt bij ons terecht voor compleet verzorgde één- en meerdaagse arrangementen...


Meer info

Pin Restaurant en Partycentrum Noflik Easterein

  Easterein

Prachtig bedrijf, het oudste van Friesland, uit 1511. Met een uitstekend a la carte restaurant, heerlijke terrassen en vier prachtige, sfeervolle zalen voor bruiloften, vergaderingen etc. Heel veel arrangementen, op maat gemaakt!


Meer info

Pin Elfstedenstate

  Easterein

Luxe en sfeer bij B&B Elfstedenstate! In Bed & Breakfast Elfstedenstate slaap je in de sfeer van de Friese Elfsteden, eet je een verwen ontbijt en kun je struinen door weilanden of varen in...


Meer info

Ontvang jij de nieuwsbrief van Friesland al?

Meld je aan en ontvang iedere maand onze nieuwsbrief met de leukste evenementen in Friesland, aantrekkelijke arrangementen en leuke nieuwtjes over de provincie.

Zoeken op Friesland.nl

De lekkerste Friese cookies

Friesland.nl maakt gebruik van cookies om goed te kunnen functioneren. Door gebruik te blijven maken van onze website, of door deze melding te sluiten, geef je aan hier akkoord mee te gaan.