Fons

Noomen: “Fons of Fondens was de woonplaats van een familie die in de kronieken van Thabor worden aangeduid als “geringe heerschappen of hoofdelingen”. De stamvader is Doca Fondens die in 1469 bij een boedelscheiding dat goed to Fondens kreeg. Zijn zoon was Hottie Doeckes Fondens, die geen bier maar enkel karnemelk dronk. (…) Bij een boedelscheiding in 1533 werd de stins omschreven als Fonsera staete mey huys, stien, steedt, grefft, wyer ende greffs walle in dat rondt. De wier werd in 1590 afgegraven. (…) de acte (1533) besluit: “opdat Fondensera huys in ere moge blijven”. Bij Fons behoorde in 1529 ook zwaanrecht.”

SIF: “Iets ten noorden van Jorwerd ligt het buurtje Fons, dat zijn naam gegeven heeft aan het geslacht met dezelfde naam. Er is niet veel van dit geslacht bekend en nog minder is er bewaard gebleven van de stins die daar in vroeger tijden stond.”

“Met de dood van Wytze Fons in 1797 is dit geslacht uitgestorven. De stins/state stond er toen al heel lang niet meer. Zelfs op de kaart van Schotanus uit 1664 zijn slechts een paar huisjes ingetekend. Geen tekentje van “vernietigde edele state” of “eigenerfde state”, zelfs niet het kleine cirkeltje dat op zijn kaarten een hofstede aangeeft.”

“Van deze stins is niets meer terug te vinden.”

(bronnen: Tekst: J. Leemburg; “Baerderadiel, in geakunde” van het Geakundich Wurkferbân fan de Fryske Akademy; “Beschryvinge van de Heerlyckheydt van Frieslandt” door Chr. Schotanus (1664); “Tegenwoordige staat van Friesland” ca. 1780; Aantekeningen van J. Leemburg uit diverse publicaties).

Pagina delen:  


« Bekijk alle locaties

Meer informatie


  Wat zit hier nog meer in de buurt?


Bekijk alle locaties die je dichtbij Fons kunt vinden.

Pin Minicamping de Greidhoeke

  Britswerd

Kamperen op het Friese platte land op een mooie rustige groene camping, bestaande uit 12 ruime plaatsen van ongeveer 100 m2 per plaats, allen voorzien van elektriciteit. Centraal gelegen bij Sneek, Franeker , Leeuwarden...


Meer info

Pin B&B ZAZZA

  Raerd

Bed & Breakfast ZAZZA in Raerd. Op en top gastvrijheid midden in de Friese natuur.


Meer info

Pin B&B ZAZZA

  Raerd

Bed & Breakfast ZAZZA in Raerd. Op en top gastvrijheid midden in de Friese natuur.


Meer info

Pin Appartement Torenzicht

  Marsum

Appartement vlakbij Leeuwarden met eigen ingang, hal, douche, toilet, slaapkamer, keuken, woonkamer, bijkeuken en tuin met zitje. Aanwezig: Wifi, radio-cd speler, smart tv, koelkast, kookplaat met oven, magnetron, keukeninventaris en zelf instelbare cv verwarming....


Meer info

Ontvang jij de nieuwsbrief van Friesland al?

Meld je aan en ontvang iedere maand onze nieuwsbrief met de leukste evenementen in Friesland, aantrekkelijke arrangementen en leuke nieuwtjes over de provincie.

Zoeken op Friesland.nl

De lekkerste Friese cookies

Friesland.nl maakt gebruik van cookies om goed te kunnen functioneren. Door gebruik te blijven maken van onze website, of door deze melding te sluiten, geef je aan hier akkoord mee te gaan.