Glins in de Poelen of ’t Blauwhuys

Noomen: “Hoewel de oudste vermelding van Glins eerst uit 1422 dateert en de naam steeds op het huis betrekking heeft, hebben we hier in oorsprong waarschijnlijk met een vroegmiddeleeuwse naam op -ngi/-ens te maken, die aanvankelijk op een uit meerdere huizen bestaande terpbuurschap betrekking zal hebben.”
“In de 17de eeuw werd Glins, of het Blauwhuys zoals het naar het pannendak dikwijls werd genoemd, verworven door de regentenfamilie Van Glinstra die haar naam aan het huis ontleende.”

SIF: “Het is onbekend wanneer de State is gebouwd.”
“De Dronrijper schoolmeester Raucoma schrijft in zijn kroniekje rond 1700 dat “Majoor Glinstra” zijn keuken heeft laten vergroten en ook de singel heeft vergroot en met nieuwe bomen heeft laten beplanten.

Wumkes vermeldt:
17-10-1764: “Verkoop op het Blauwhuis te Dronrijp van iepen, abeelen, tuingereedschap en een groote schouw om paarden over de vaart te zetten.”
09-03-1765: “De heerenhuizinge en paardestallinge Het Blaauwhuis te Dronrijp zal worden afgebroken.”
In de “Tegenwoordige Staat” wordt rond 1775 geschreven: “Ruim een vierde uur gaans ten Oosten van Dronrijp lag voor deezen de State Glins, gemeenlyk ’t Blaauwhuis genoemd; deeze was ook nog voor weinig jaaren in bloei, doch is thans geheel vernietigd, behalven de poort en een gedeelte der plantagie”.
Vervolgens meldt Wumkes bij 13 Mei 1820: “Bij afbraak verkocht de poort van het gesloopte Blauwhuis onder Dronrijp”.

“Van de State is niets terug te vinden, er staat nu een boerderij.”

(bronnen: Tekst: : Jan Leemburg; “Kroniek van het hedendaagse Friesland” van Dr. Wumkes; “Tegenwoordige staat van Friesland” ca. 1775; “Skiednis fan Menameradiel” red. O. Santema en dr. Y.N. Ypma, 1972).

Pagina delen:  


« Bekijk alle locaties

Meer informatie


  Wat zit hier nog meer in de buurt?


Bekijk alle locaties die je dichtbij Glins in de Poelen of ’t Blauwhuys kunt vinden.

Pin Minicamping de Greidhoeke

  Britswerd

Kamperen op het Friese platte land op een mooie rustige groene camping, bestaande uit 12 ruime plaatsen van ongeveer 100 m2 per plaats, allen voorzien van elektriciteit. Centraal gelegen bij Sneek, Franeker , Leeuwarden...


Meer info

Pin Bed and Breakfast Lutje Lollum

  Franeker

Sfeervol overnachten in luxe gastenkamers in een monumentale friese kop-hals-rompboerderij uit 1860. Wij hebben een drietal 2-pers. kamers en een 4-pers.kamer gerealiseerd in de voormalige koeienstal. Allen met een privé badkamer met douche, toilet...


Meer info

Pin Appartement Torenzicht

  Marsum

Appartement vlakbij Leeuwarden met eigen ingang, hal, douche, toilet, slaapkamer, keuken, woonkamer, bijkeuken en tuin met zitje. Aanwezig: Wifi, radio-cd speler, smart tv, koelkast, kookplaat met oven, magnetron, keukeninventaris en zelf instelbare cv verwarming....


Meer info

Pin Bed & Breakfast Gibbeflecht

  Mantgum

Welkom in het groene hart van Friesland. In Mantgum, een mooi dorp aan de spoorlijn Leeuwarden-Sneek-Stavoren, vindt u onze Bed & Breakfast met één ruime tweepersoons gastenkamer met privé badkamer en een ontbijtkamer op...


Meer info

Ontvang jij de nieuwsbrief van Friesland al?

Meld je aan en ontvang iedere maand onze nieuwsbrief met de leukste evenementen in Friesland, aantrekkelijke arrangementen en leuke nieuwtjes over de provincie.

Zoeken op Friesland.nl

De lekkerste Friese cookies

Friesland.nl maakt gebruik van cookies om goed te kunnen functioneren. Door gebruik te blijven maken van onze website, of door deze melding te sluiten, geef je aan hier akkoord mee te gaan.