Goslinga

Noomen: “Omdat in de abtenlevens van Mariengaarde in het midden van de 12de eeuw een edelman Goslic/Godschalk in Hallum wordt genoemd, is het een oude traditie dat de Goslinga’s zijn
nakomelingen waren. (…) De Goslinga’s verschijnen in betrouwbare historische bronnen pas laat, rond 1500.”
“Zijn zoon Tiepke Goslinga wordt in 1505 als edelman in Ferwerderadeel en in 1511 als eigenaar van Goslinga genoemd. In 1515 werd hij door Tiaerd van Burmania gevangengenomen en in Leeuwarden opgesloten; de state werd in brand gestoken.”
“De state werd in 1711 geveild, waarna het tot de afbraak in 1860 aan leden van de familie Van Burmania behoorde.”
“Met Offinga en Sythiema was Goslinga de derde omgrachte state vlak bij het dorp. Sibrandus Leo (1579) gaf Goslinga op zijn kaart reeds als adellijk huis aan. Het huis werd in 1711 en 1722 afgebeeld als een hoekvormige zaalstins zonder verdieping tussen trapgevels, waarschijnlijk stammend uit 1563. Naar het zuidoosten verbond een lagere gevel het gebouw met een zuidwestwaarts gerichte schuur, waardoor het gehele gebouwencomplex een aan drie zijden gesloten hof vormde. In 1711 worden de grote zaal, vier kamers, een keuken, drie kelders en de schuur vermeld. De poort die tot het terrein toegang gaf werd in 1773 door een hek vervangen.”

SIF: “Wanneer de State (of stins) gebouwd is, is niet precies bekend. Tegen het einde van de 15e eeuw wordt voor het eerst over een State gesproken.”
“De naam Goslinga komt al in de 12e eeuw voor in Hallum. De edelman Goslinck Goslinga had een moord begaan en om zich van die zonde te zuiveren haalde pastoor Frederik hem over zijn hele vermogen en al zijn landerijen te gebruiken voor het stichten van een klooster, dat Mariëngaarde werd genoemd.”
“Sinds 1460 werd de Goslinga State bewoond door Feye Goslinga, die getrouwd was met Syds Tjaerda. Hun zoon Tjepcke koos de zijde van de hertog van Saksen. Waarschijnlijk door deze keuze ging de State in vlammen op.”
“Ernst II Goslinga, liet de trieste restanten opruimen en in 1563 de State herbouwen, getuige een steen die in de gevel van de later state ingemetseld was.”

Pagina delen:  


« Bekijk alle locaties

Meer informatie


  Wat zit hier nog meer in de buurt?


Bekijk alle locaties die je dichtbij Goslinga kunt vinden.

Pin Bed en Boeddha

  Oudebildtzijl

B&B = Bed en Boeddha. Een vrijstaande studio op ons werelderfgoed. Te huur voor korte en of langere periodes.


Meer info

Pin Bed and Breakfast Mill View

  Stiens

Goed overnachten met uitstekende bedden en een goed ontbijt. Gratis parkeren voor de deur. In centrum van Stiens met veel winkels.


Meer info

Pin Station Marrum – De Pannekoektrein

  Marrum

Het Stationnetje van Marrum-Westernijkerk is gelegen aan het eens zo roemruchte spoorlijntje “het Dokkumer Lokaaltje” Het wordt wel eens genoemd als het leukste station van heel Nederland. Geheel gerestaureerd in de prachtigste kleuren en...


Meer info

Pin Hotel-restaurant It Posthûs

  Burdaard

Hotel-Restaurant It Posthûs is een À la carte restaurant en hotel met zeven kamers.Terras op de Dokkumer EE aan de Elfstedenroute in Birdaard. Zaalaccomodatie vanaf tien personen tot en met 150 personen.


Meer info

Ontvang jij de nieuwsbrief van Friesland al?

Meld je aan en ontvang iedere maand onze nieuwsbrief met de leukste evenementen in Friesland, aantrekkelijke arrangementen en leuke nieuwtjes over de provincie.

Zoeken op Friesland.nl

De lekkerste Friese cookies

Friesland.nl maakt gebruik van cookies om goed te kunnen functioneren. Door gebruik te blijven maken van onze website, of door deze melding te sluiten, geef je aan hier akkoord mee te gaan.