Gralda

Noomen: “Er is in Grouw ook stins, die pas in de 16de eeuw zo wordt genoemd. Hoogstwaarschijnlijk betreft het een fictieve stins, ontsproten aan de fantasie van de edelman Rennert van Solckema. Een parallel is daarbij te trekken met de Douwema- en Solckema-stinzen in Garijp en vergelijkbare ficties van de Albada’s over Poppinga te Poppingawier en Oetsma te Goënga en van de Broersma’s over Ockema te Legemeer. Gralda guedt werd in 1543 voor het eerst genoemd; een Joucke Jouckez had er een rente uit geschonken aan de prebende te Grouw. In 1596 legateerde Rennert van Solckema de stens- sate te Grou liggende, Graelde genaemt aan zijn zoon Abraham van Solckama. Om zijn adellijke kwartieren te vermeerderen vertelde hij in zijn “lineageboek” dat dit goed afkomstig was van zijn grootvader aan moeders kant, die Edsardus à Douma nobilis in Garryp, dominus in Graelda in Grou geheten zou hebben en woonachtig geweest zou zijn op’t stens Graelda, die hij van zijn moeder zou hebben geërfd.”

Pagina delen:  


« Bekijk alle locaties

Meer informatie


  Wat zit hier nog meer in de buurt?


Bekijk alle locaties die je dichtbij Gralda kunt vinden.

Pin B&B ZAZZA

  Raerd

Bed & Breakfast ZAZZA in Raerd. Op en top gastvrijheid midden in de Friese natuur.


Meer info

Pin Koe en theehuis

  Nes Boarnsterhim

Langs knooppunt 4 ligt ons mooie boerderijtje, dat gebouw is in 1764. Het is gelegen in een prachtig natuurgebied. Prachtige plek om even te onthaasten met een lekkerbakje koffie/thee, boerenijs ect. Vanaf 1 juni...


Meer info

Pin Pension “op ‘e koai”

  Jirnsum

Aan het riviertje de “Boarn” bij het dorp Jirnsum, te midden van de watersportdorpen Grou, Akkrum en Terherne,in het hart van Friesland in de Gemeente Leeuwarden, staat aan de jachthaven een prachtig landhuis dat...


Meer info

Pin Restaurant Meer van Lenten

  Terherne

Restaurant aan het water Aan de rand van Terherne, ligt Restaurant Meer van Lenten. Bekend om het spectaculaire uitzicht over het Sneekermeer. De perfecte locatie voor een lunch, diner of feest aan het water.


Meer info

Ontvang jij de nieuwsbrief van Friesland al?

Meld je aan en ontvang iedere maand onze nieuwsbrief met de leukste evenementen in Friesland, aantrekkelijke arrangementen en leuke nieuwtjes over de provincie.

Zoeken op Friesland.nl

De lekkerste Friese cookies

Friesland.nl maakt gebruik van cookies om goed te kunnen functioneren. Door gebruik te blijven maken van onze website, of door deze melding te sluiten, geef je aan hier akkoord mee te gaan.