Groot Hermana

Noomen: “Hermana-state vererfde tot het einde van de 16de eeuw binnen de familie. Daarna werd het een pachtboerderij. De functie van “adellijk huis” werd overgenomen door Klein Hermana (FC1), aan de Middelweg.” “De geschiedenis van de beide Hermana-huizen en van de familie moeten nader worden uitgewerkt.”

SIF: “De State Groot Hermana heeft te Minnertsga, geemente Het Bildt, gestaan. Stond iets ten noordoosten van de kerk aan de tegenwoordige Hermanawei. Tegenwoordig staat hier een boerderij, door alle ‘nieuwbouw’ bijna midden in het dorp.”
“De oudste stins zou hier al in de 9e eeuw gestaan hebben.”
“Volgens de legenden zou al in 807 de Hermana stins door een overstroming verwoest zijn. Of dat klopt is twijfelachtig, maar het geslacht Hermana moet oud geweest zijn. Al in die zelfde 9e eeuw werd Hessel Hermana gekozen tot Potestas van Friesland.”
“Rond 1700 was Tjalling Homme van Camstra eigenaar van zowel Klein als Groot Hermana. Hij liet Groot Hermana afbreken, maar nog in 1762 werd er geadverteerd met: “Verkoop van 200 zware essen op de singel van Groot Hermana”. Nu herinnert alleen een stukje gracht voor de boerderij aan de straatzijde nog aan de oude situatie.
In de achtergevel van de schuur is een steen gemetseld met de tekst “Groot Hermana Staate en Boere Huis en Schuir Nieuw Geboud en verset in den Jaare 1772”. Daaruit kan worden afgeleid dat niet alleen de oude state, maar enkele decennia later ook de boerderij bouwvallig geworden was en er nieuw gebouwd moest worden. Hermana State zelf stond op een omgracht terrein ten noorden van de boerderij. Dit terrein werd nog tot ver in de 20e eeuw “It Stinzelân” (het stinsenland) genoemd. Door de huidige nieuwbouwwijk is daarvan niets meer te herkennen, zelfs de naam is verloren gegaan.
“In de 19e en 20e eeuw hebben op de boerderij drie generaties Zoodsma gewoond. Eerst Sietse, toen zijn zoon Sipke en daarna zijn kleinzoon Andries. Daarna kwam de fam. De Groot en tegen het eind van de 20e eeuw de fam. Sinnema die de boerderij fraai hebben gerestaureerd.”

“Van de State is niets meer terug te vinden.”

Pagina delen:  


« Bekijk alle locaties

Meer informatie


  Wat zit hier nog meer in de buurt?


Bekijk alle locaties die je dichtbij Groot Hermana kunt vinden.

Pin Bed en Boeddha

  Oudebildtzijl

B&B = Bed en Boeddha. Een vrijstaande studio op ons werelderfgoed. Te huur voor korte en of langere periodes.


Meer info

Pin B&B Twenty-one

  St. Jabik

Welkom bij B&B Twenty-one! Wij zijn een kleinschalige duurzame Bed and Breakfast gelegen in Sint Jacobiparochie waar u voor een betaalbare prijs kunt overnachten. Ons pand is van 1818 maar heeft alle comfort van...


Meer info

Pin B&B de Jellemastjelp

  Bitgummole

Welkom in onze kleinschalige B&B te Bitgummole, 7 km van Leeuwarden gelegen. Zie voor nadere info onze website www.jellemastjelp.nl


Meer info

Pin De Stadsherberg

  Franeker

Dagelijks open vanaf 11.30 uur In overleg kan dit ook eerder. U kunt ons telefonisch bereiken van 09.00 tot 21.00. Voor groepsreserveringen in zowel het hotel & restaurant adviseren wij u te bellen tussen...


Meer info

Ontvang jij de nieuwsbrief van Friesland al?

Meld je aan en ontvang iedere maand onze nieuwsbrief met de leukste evenementen in Friesland, aantrekkelijke arrangementen en leuke nieuwtjes over de provincie.

Zoeken op Friesland.nl

De lekkerste Friese cookies

Friesland.nl maakt gebruik van cookies om goed te kunnen functioneren. Door gebruik te blijven maken van onze website, of door deze melding te sluiten, geef je aan hier akkoord mee te gaan.