Groot Jaerla

Noomen: “In de tweede helft van de 15de eeuw was Jaerla in Wetsens het stamhuis van de Jaerla’s. Ze waren actief betrokken bij de veten en partijtwisten in de 15de en in het begin van de 16de eeuw.
(…) Botte Jaerla wordt in 1440 en 1453 genoemd. Bottes zoon Gabbe rond 1470. Minne Jarla, een andere zoon van Botte, maakte in 1494 zijn testament. Daarbij bepaalde hij dat die stade to Wetsens, Jarle huus niet aan zijn dochters moest komen, maar aan zijn zoons Botto of Emko en hun wettige nageslacht. Aan Jarla-huis verbond hij ook de verplichting renten aan de Sint-Vituskerk van Wetsens te betalen.”
“Na 1640 werden Groot- en Klein-Jaerla beide verpacht. De boerderij van Groot-Jaerla werd binnen dezelfde kavel verplaatst; de oude huisplaats bleef in de percelering zichtbaar. Naast Klein-Jaerla lag in 1718 nog een stinswier. Onduidelijk is waar de stins van Minne en Amke heeft gestaan: op Groot-Jaerla of op deze stinswier.”

SIF: “Het huis wordt voor het eerst rond het midden van de 15e eeuw genoemd.”
“Botte Jaerla behoorde tot de edelen uit Oostergo die in 1444 pogingen deden om een verbond te sluiten met de stad Groningen met het doel de rust en vrede in deze streken te herstellen.”
“Groot Jaerla was in 1537 20 pondemaat groot, later in 1640 70 pondemaat groot. Klein Jaerla was in 1537 80 pondemaat groot en in 1640 85 pondemaat. Merk op dat Klein Jaerla daarbij groter was dan Groot Jaerla. Klein Jaerla is nooit meer in het bezit van de Jaerla’s gekomen. Na de afzwering van Spanje’s Koning Philips in 1581 is het leen overgaan op de provincie, die telken bij iedere nieuwe belening een zeker bedrag inde. Zo bleef Klein Jaerla in het bezit van de Martena’s en behoorde later als zate aan de Van Aylva’s.
De oorspronkelijke Jaerla State werd na het overlijden van Minne van Eminga (in 1541) en zijn vrouw Eelck van Jaerla (in 1557) geërfd door hun zoon Botte, die met zijn vrouw Syts Tjaerda de state bewoonde en die na hun overlijden (omstreeks 1572) in de kerk van Wetsens werden bijgezet.”
“Het enige dat ons nu nog aan de Jaerla State herinnert is, behalve de vroegere ligging, een vaart bij Wetsens genaamd het Jellegat ofwel Jarlagat ofwel Jarlasloot en een weg in Wetsens, de Jaerlawei. “

“Van de State is niets meer terug te vinden.”

(bron: mr A.J. Andreae, Jaerla State te Wetzens).

Pagina delen:  


« Bekijk alle locaties

Meer informatie


  Wat zit hier nog meer in de buurt?


Bekijk alle locaties die je dichtbij Groot Jaerla kunt vinden.

Pin Botniahiem

  Damwoude

Wat vindt u op Botniahiem: Veel groen, o.a.bos, natuurroute, veel dieren(kleinvee) – schapen en friese paarden en een pony – om een ritje op te maken. Toeristich informatiemateriaal, fietsen en routes, speeltoestellen, overdekt terras,...


Meer info

Pin Bed and Breakfast Het Vergulde Scheepje

  Dokkum

Bed en Breakfast Het Vergulde Scheepje is gelegen in de historische binnenstad van Dokkum tegenover het keerpunt in de Elfstedentocht. Het is een beeldbepalend pand met een geschiedenis die teruggaat tot het ontsteken van...


Meer info

Pin Bed and Breakfast Unia Zathe

  Ee

Onze fraaie logeerboerderij is de perfecte uitvalsbasis voor mensen die willen genieten van de rust en de ruimte. De sfeer van vroeger met de gemakken van nu. Zoals gratis WIFI in het gehele pand....


Meer info

Ontvang jij de nieuwsbrief van Friesland al?

Meld je aan en ontvang iedere maand onze nieuwsbrief met de leukste evenementen in Friesland, aantrekkelijke arrangementen en leuke nieuwtjes over de provincie.

Zoeken op Friesland.nl

De lekkerste Friese cookies

Friesland.nl maakt gebruik van cookies om goed te kunnen functioneren. Door gebruik te blijven maken van onze website, of door deze melding te sluiten, geef je aan hier akkoord mee te gaan.