Groot Oetsma

Noomen: “Als Oedsma sate en Oedsma huys komt dit goed in 1511 voor; als Oetzmae in 1543. Volgens de overlevering was het een voormalig adelshuis.”
“In 1511 en 1543 wordt Oedsma sate en huis beschreven als goed ten zuiden van de Gauw en ten oosten van 6 pondemaat van de vicarie. Dit klopt met de localisatie volgens de floreencohieren. In 1640 werd Groot Oetsma nog door de eigenaar Epe Taeckles bewoond. In 1721 werd het – inmiddels een pachtboerderij – door de koopman Fedde Wibes Buma aangekocht. Daarbij werd tevens het zwanenrecht gekocht van den opvaart tot de Groenedyk, ten oosten aan Sierksloot, ten westen aan Sytze Watzes sloot. Waarschijnlijk in 1672 werd dit recht ook in een muuranker verbeeld.Een stins is van Oetsma niet bekend. Wel bleek bij de verbouw in 1904 dat het muurwerk deels uit “âlde friezen” bestond.”

Pagina delen:  


« Bekijk alle locaties

Meer informatie


  Wat zit hier nog meer in de buurt?


Bekijk alle locaties die je dichtbij Groot Oetsma kunt vinden.

Pin Vrienden van Pianobar Sneek

  Sneek

Geniet in ons restaurant van een heerlijke maaltijd met een goed glas wijn en sfeervolle pianomuziek. We verrassen onze gasten met wekelijks wisselende menukaarten met bijzondere gerechten en ware culinaire hoogstandjes vanaf 10 euro....


Meer info

Pin Sneek op Maat

  Sneek

Sneek op maakt verzorgt toeristische arrangementen in Sneek en SudWest Fryslan die precies aansluiten bij uw wensen én die van uw relaties. U kunt bij ons terecht voor compleet verzorgde één- en meerdaagse arrangementen...


Meer info

Pin Cafe de Boazumer Mjitte

  Boazum

Café de Boazumer Mjitte een eerlijk oud dorpscafé met een prachtig terras uniek gelegen aan de 11stedenroute, Middelsee-vaarroute en de slachtedijk.


Meer info

Pin Stadslogement KingSize

  Sneek

Stadslogement KingSize in Sneek is voorzien van vijf luxe kamers met en zonder ontbijt. De luxe kingsize kamer (kamer 1) is op de begane grond van het stadslogement gesitueerd. De kamers op de eerste...


Meer info

Ontvang jij de nieuwsbrief van Friesland al?

Meld je aan en ontvang iedere maand onze nieuwsbrief met de leukste evenementen in Friesland, aantrekkelijke arrangementen en leuke nieuwtjes over de provincie.

Zoeken op Friesland.nl

De lekkerste Friese cookies

Friesland.nl maakt gebruik van cookies om goed te kunnen functioneren. Door gebruik te blijven maken van onze website, of door deze melding te sluiten, geef je aan hier akkoord mee te gaan.