Groot Wytsma

Noomen: “Wytsma, oudste vermelding Wyttzyma staten (ende) zate (1544), wordt hier opgenomen vanwege het bijzondere belang van deze state voor zijn adellijke eigenaars, die er in de 16de eeuw soms ook woonden en zich Van Wythama noemden.”
“Na 1640 was Groot Wytsma, evenals het op de oostelijke hoek van de Schillaan en Hoarnestreek gelegen Klein Wytsma (FC13) een gewone pachtboerderij. Omstreeks 1830 (kadaster) en 1850 (Eekhoff) had deze een winkelhaak-model, op zijn Bildts. In 1928 (Bonnekaart) was de schuur afgebroken en het voorhuis, op een hoog perceel, tot een rij arbeiderswoningen verbouwd, genaamd de Kampioen.”

Pagina delen:  


« Bekijk alle locaties

Meer informatie


  Wat zit hier nog meer in de buurt?


Bekijk alle locaties die je dichtbij Groot Wytsma kunt vinden.

Pin B&B Twenty-one

  St. Jabik

Welkom bij B&B Twenty-one! Wij zijn een kleinschalige duurzame Bed and Breakfast gelegen in Sint Jacobiparochie waar u voor een betaalbare prijs kunt overnachten. Ons pand is van 1818 maar heeft alle comfort van...


Meer info

Pin Toscanini

  Franeker

Wat Leuk dat u er bent! De Italiaanse keuken, gekenmerkt door éénvoud en ambachtelijkheid. Dat willen wij U bij Toscanini bieden. Wij staan bekend om onze speciale dunne deegbodem gemaakt van eigen vers deeg....


Meer info

Pin De Stadsherberg

  Franeker

Dagelijks open vanaf 11.30 uur In overleg kan dit ook eerder. U kunt ons telefonisch bereiken van 09.00 tot 21.00. Voor groepsreserveringen in zowel het hotel & restaurant adviseren wij u te bellen tussen...


Meer info

Pin Camping-Logeerboerderij de Salix

  Hitzum

Camping-Logeerboerderij de Salix ligt in landelijke buitengebied net buiten Franeker. Wij hebben een minicamping, 4 B&B kamers. 2 houten chaletjes.


Meer info

Ontvang jij de nieuwsbrief van Friesland al?

Meld je aan en ontvang iedere maand onze nieuwsbrief met de leukste evenementen in Friesland, aantrekkelijke arrangementen en leuke nieuwtjes over de provincie.

Zoeken op Friesland.nl

De lekkerste Friese cookies

Friesland.nl maakt gebruik van cookies om goed te kunnen functioneren. Door gebruik te blijven maken van onze website, of door deze melding te sluiten, geef je aan hier akkoord mee te gaan.