Grovestins

Noomen: “Een derde state die door grietmannen werd bewoond, was Grovestins van Jarich van Grovestins, grietman van 1660 tot 1672. Dit huis was later eigendom van de grietmannen Jacobus van der Wayen (1688-1743) en A.J. de Beere (1779-1787).”

SIF: “De Grovestins komt voor het eerst in de tweede helft van de 15e eeuw voor.”
“Er zijn door Jacobus Stellingwerf in 1722 en 1723 twee states getekend die te Koudum stonden. Het is niet precies duidelijk welke de Grovestins State is. Bij de ene tekening staat: ‘huis van den ouden heer Frederik van Vierszen te Koudum’ en bij de andere: ‘het huis dat aan de heer Jacob van der Wajen, grietman van Hemelumer Oldevaert behoort’.
In ‘De Tegenwoordige Staat van Friesland’ staat vermeld: “Doch in ‘Noorden der buurt’, heeft men nog de State Grovestins, die in laater tyd merkelyk versierd is door den Grietman Van der Waaien, die niet alleen het huis fraai verbouwd, maar ook verscheiden schoone hovingen en plantagien by ’t zelve beeft gevoegd…”.

Aan de hand hiervan zouden we kunnen veronderstellen, dat ‘het huis van de heer Jacob van der Wajen’ de Grovestins State betreft.
In de tweedehelft van de vijftiende eeuw komen we een oude stins tegen, van de vermaarde vechtersbaas Igo Galama, die tijdens de partijschappen voortdurend op veldtocht was. Restanten van deze stins zouden zich bij dit huis bevonden kunnen hebben.
De state van Van der Waaijen is een rechthoekig bouwwerk van twee bouwlagen op een souterrain en met een schilddak met hoekschoorstenen. Aan weerszijden van de ingangspartij zijn er twee raamvakken. De deur heeft een geblokte omlijsting met bovenlicht en het bovenliggend venster heeft een barokke omlijsting. Daar weer boven is een grote dakkajuit uitgebouwd met een balustrade; wellicht werd de kajuit ook gebruikt als belvédêre. Aan de hand van de afbeelding uit 1723 vermoeden we dat deze state gebouwd is gedurende de laatste tientallen jaren van de zeventiende eeuw.
Van dit huis resteren in het zogenaamde doktershuis nog enkele gedeelten.”
(Bron: Stinsen en States, Adellijk wonen in Friesland, 1992).

Pagina delen:  


« Bekijk alle locaties

Meer informatie


  Wat zit hier nog meer in de buurt?


Bekijk alle locaties die je dichtbij Grovestins kunt vinden.

Pin Restaurant de hinde

  Hindeloopen

ETEN, DRINKEN EN GENIETEN OP HET MOOISTE PLEKJE VAN HINDELOOPEN Harmen en Bea Ligthart, patron-cuisinier en gastvrouw, heten u van harte welkom in hun restaurant De Hinde, riant gelegen aan de oude haven met...


Meer info

Pin B&B Pension Perruque

  Koudum

Een B&B / pension met een uniek karakter B&B/pension Perruque is met 10 comfortabele kamers en 2 appartementen gevestigd in het voormalig politiebureau van Koudum. Met een knipoog verwijzen wij gedurende uw verblijf naar...


Meer info

Pin Watersportcentrum De Fluessen

  Elahuizen

WSC De Fluessen is een locatie met een compleet aanbod voor een dag of weekendje weg. Ruime B&B mogelijkheden, een familievakantiehuis en een groepsaccommodatie zorgen er voor dat er altijd een passend overnachtingsmogelijkheid is....


Meer info

Pin Bed & Breakfast Rijsterbosch

  Rijs

In een meer dan 100 jaar oud landhuis realiseren wij dit jaar een luxe B&B. Vanaf eind maart 2014 heten wij u van harte welkom om te komen overnachten in onze monumentale bed &...


Meer info

Ontvang jij de nieuwsbrief van Friesland al?

Meld je aan en ontvang iedere maand onze nieuwsbrief met de leukste evenementen in Friesland, aantrekkelijke arrangementen en leuke nieuwtjes over de provincie.

Zoeken op Friesland.nl

De lekkerste Friese cookies

Friesland.nl maakt gebruik van cookies om goed te kunnen functioneren. Door gebruik te blijven maken van onze website, of door deze melding te sluiten, geef je aan hier akkoord mee te gaan.