Halbada

Noomen: “Halbada en Wobbema, twee goederen die nog in de 16de eeuw bij elkaar hoorden, waren oorspronkelijk één geheel. In de 15de eeuw was het de zetel van een familie die ook in Dokkum een huis had. De goederen zelf worden vanaf 1506 genoemd: Halbada statha (1506), Wobba gued en Halbaeden (1511), Halbaede sate, Wobme weyde en Wobbema (1540), Halbede huys en Wobbema staede en fenne (1543) en tot Helbada op’t west van Drysumterp en in de Weyde (SC1640).”
“De oudst bekende bewoner zou volgens de 18de-eeuwse historicus E.M. van Burmania (1700-1789)898 Feya Halbada zijn geweest. Deze was een van de getuigen die in 1404 een oorkonde bezegelden over Bauwerda stins in Holwerd.”
“In 1506 kwam hij met zijn halfbroer Wybren Sydsz Roorda tot een boedelscheiding; ook dae statha … hietende Halbada statha werd daarbij genoemd. In 1511 waren Wobbema en verschillende andere states eigendom van Syds. Toen en ook in 1540 trokken de Tiaerda’s van Rinsumageest er een rente uit. In zijn testament uit 1540 beschrijft Syds Tiaerda dat Wobbema of Wobmeweyde ooit van Halbada was afgesplitst: welcke twe goeden voertyts een sate is gewest ende doe ter tyt genoemt worde “Halbaede” ende van … sommigen Wobme, ende daeraf so wortet een goed genoemt “in Wobme weyde”.”
“In 1505 en 1511 woonden de Wobbema’s mogelijk nog in Driesum. Beide staten werden in de loop van de 16de eeuw pachtgoederen. Van een stins is dan ook geen sprake meer. De boerderijen liggen naast elkaar op de vruchtbare kleistrook langs de Ee, het oudst bewoonde deel van Driesum.”

Pagina delen:  


« Bekijk alle locaties

Meer informatie


  Wat zit hier nog meer in de buurt?


Bekijk alle locaties die je dichtbij Halbada kunt vinden.

Pin Camping De zandhorst

  walterswald

Welkom bij Camping De Zandhorst, gelegen in het Friese dorpje Wâlterswâld (Wouterswoude) Bij Dokkum. Camping De Zandhorst is gevestigd in een prachtig gebied in Friesland waar u in alle rust en ruimte van de...


Meer info

Pin B&B De Koesfabriek

  Dokkum

Sfeervolle bed and breakfast met de faciliteiten van een appartement. Gevestigd in het pand anno 1600 van de oude drukkerij van de Nieuwe Dockumer Courant. Aan de rand van het centrum. Eten, winkelen, supermarkt,...


Meer info

Pin Botniahiem

  Damwoude

Wat vindt u op Botniahiem: Veel groen, o.a.bos, natuurroute, veel dieren(kleinvee) – schapen en friese paarden en een pony – om een ritje op te maken. Toeristich informatiemateriaal, fietsen en routes, speeltoestellen, overdekt terras,...


Meer info

Pin Bed and Breakfast Het Vergulde Scheepje

  Dokkum

Bed en Breakfast Het Vergulde Scheepje is gelegen in de historische binnenstad van Dokkum tegenover het keerpunt in de Elfstedentocht. Het is een beeldbepalend pand met een geschiedenis die teruggaat tot het ontsteken van...


Meer info

Ontvang jij de nieuwsbrief van Friesland al?

Meld je aan en ontvang iedere maand onze nieuwsbrief met de leukste evenementen in Friesland, aantrekkelijke arrangementen en leuke nieuwtjes over de provincie.

Zoeken op Friesland.nl

De lekkerste Friese cookies

Friesland.nl maakt gebruik van cookies om goed te kunnen functioneren. Door gebruik te blijven maken van onze website, of door deze melding te sluiten, geef je aan hier akkoord mee te gaan.