Hania

Noomen: “Een grote Hania-grafsteen is nog in de kerk aanwezig. Het terrein van deze stins werd na 1808 bij dat van Dekema gevoegd. De laatste resten van het gebouw, met kloostermoppen, werden in 1902 afgebroken.”

SIF: “De State grensde aan de Dekema State en lag er direct ten zuiden, tussen de huidige huizen Hegedyk 1 en 3.” “De State werd rond 1200 gebouwd.” “Rond 1200 woonde hier Viglius (Wigle) Hania, die in 1199 de kerk van Weidum bouwde met hulp van de conversen van het klooster Ludingakerk. Rond 1400 woonde hier Gaele Hania, de boezemvriend van Sytse Dekema.

Na 1640 werd de state meestal verhuurd. In 1977 werd de boerderij die nu op die plek staat bewoond door een familie Holtrop.”

“Op de plaats van de vroegere State bevindt zich nu een boerderij.”

(bronnen: J. Leemburg; “Baerderadiel, in geakunde” van het Geakundich Wurkferbân fan de Fryske Akademy).

Pagina delen:  


« Bekijk alle locaties

Meer informatie


  Wat zit hier nog meer in de buurt?


Bekijk alle locaties die je dichtbij Hania kunt vinden.

Pin Minicamping de Greidhoeke

  Britswerd

Kamperen op het Friese platte land op een mooie rustige groene camping, bestaande uit 12 ruime plaatsen van ongeveer 100 m2 per plaats, allen voorzien van elektriciteit. Centraal gelegen bij Sneek, Franeker , Leeuwarden...


Meer info

Pin B&B ZAZZA

  Raerd

Bed & Breakfast ZAZZA in Raerd. Op en top gastvrijheid midden in de Friese natuur.


Meer info

Pin B&B ZAZZA

  Raerd

Bed & Breakfast ZAZZA in Raerd. Op en top gastvrijheid midden in de Friese natuur.


Meer info

Pin Bed & Breakfast Gibbeflecht

  Mantgum

Welkom in het groene hart van Friesland. In Mantgum, een mooi dorp aan de spoorlijn Leeuwarden-Sneek-Stavoren, vindt u onze Bed & Breakfast met één ruime tweepersoons gastenkamer met privé badkamer en een ontbijtkamer op...


Meer info

Ontvang jij de nieuwsbrief van Friesland al?

Meld je aan en ontvang iedere maand onze nieuwsbrief met de leukste evenementen in Friesland, aantrekkelijke arrangementen en leuke nieuwtjes over de provincie.

Zoeken op Friesland.nl

De lekkerste Friese cookies

Friesland.nl maakt gebruik van cookies om goed te kunnen functioneren. Door gebruik te blijven maken van onze website, of door deze melding te sluiten, geef je aan hier akkoord mee te gaan.