Hania

Noomen: “De oudste vermelding van de Hania’s van Holwerd dateert van 1453. In de naam van de pachter van 1511 werd de state Hanygen genoemd. Deze familie Hania stierf in de 16de eeuw uit. Hania werd daarna het huis van een tak van de Aylva’s.”
“Tot in het begin van de 19de eeuw zou de state Hania met de daarbij verworven landerijen eigendom van de familie Aylva blijven. Van de state is een tekening uit 1722 bewaard. Daarop zijn echter slechts een 17de-eeuws gebouw binnen een gracht en toegangspoortje waar te nemen. Dit huis werd rond 1807 afgebroken.”

SIF: “De State wordt voor het eerst in de 15e eeuw genoemd.”
“De oudst bekende eigenaars van de Hania State zijn Binnert Haijnghe en Worp, die al in de 15e eeuw genoemd worden. De volgende vermelding dateert uit 1511: in dat jaar is Ritsche Hanijgen eigenaar.”
“In 1807 proberen erfgenamen het huis te verkopen, maar ze kunnen er geen koper voor vinden. Tenslotte werd de inboedel grotendeels in een boelgoed verkocht. Rond 1808 werd de state afgebroken.

Het omgrachte terrein waarop de Hania State stond, kon alleen bereikt via een poortgebouw. Deze had een zadeldak tussen tuitgevels met tot schoudertjes uitgemetselde cordonbanden. In de voorgevel zat een steen met alliantiewapens.
Uit 1722 of 1723 is een afbeelding van de State bewaard gebleven van Jacob Stellingwerf. Op deze tekening staat trouwens ten onrechte Tjessens State. Het huis was tien ramen breed en bestond uit een vleugel van 4 ramen breed met maar één bouwlaag en een vleugel van 6 ramen breed met twee bouwlagen. De middelste twee raamvakken van de hoge vleugel waren nog weer hoger uitgebouwd en voorzien van een kroonlijst en een fronton.

De Hania State zou heel goed gedateerd kunnen hebben uit de 17e eeuw. Uit het archief blijkt dat de familie Aylva in die tijd aanzienlijke hypothecaire leningen aangingen. Tenslotte bevinden zich in het Fries Museum te Leeuwarden sinds 1901 twee uit natuursteen gehouwen knielende figuren. Deze figuren zijn afkomstig van een grafmonument in de kerk van Holwerd en moeten in het midden van de zeventiende eeuw vervaardigd zijn. Welke twee personen ze voorstellen is niet bekend, maar het zouden Hessel van Aylva en zijn vrouw van Brandstede of Ernst van Aylva met zijn vrouw van Hania State kunnen zijn.”

“Van de State is niets meer terug te vinden.”

(bron: Stinsen en States, Adellijk wonen in Friesland, 1992).

Pagina delen:  


« Bekijk alle locaties

Meer informatie


  Wat zit hier nog meer in de buurt?


Bekijk alle locaties die je dichtbij Hania kunt vinden.

Pin B&B De Koesfabriek

  Dokkum

Sfeervolle bed and breakfast met de faciliteiten van een appartement. Gevestigd in het pand anno 1600 van de oude drukkerij van de Nieuwe Dockumer Courant. Aan de rand van het centrum. Eten, winkelen, supermarkt,...


Meer info

Pin Station Marrum – De Pannekoektrein

  Marrum

Het Stationnetje van Marrum-Westernijkerk is gelegen aan het eens zo roemruchte spoorlijntje “het Dokkumer Lokaaltje” Het wordt wel eens genoemd als het leukste station van heel Nederland. Geheel gerestaureerd in de prachtigste kleuren en...


Meer info

Pin Hotel-restaurant It Posthûs

  Burdaard

Hotel-Restaurant It Posthûs is een À la carte restaurant en hotel met zeven kamers.Terras op de Dokkumer EE aan de Elfstedenroute in Birdaard. Zaalaccomodatie vanaf tien personen tot en met 150 personen.


Meer info

Pin Bij De Pastorie

  Reitsum

B&B Bij De Pastorie bij Dokkum. Prachtige B&B met volledige privacy! Eigen entree, twee slaapkamers, woonkamer met keukentje. Ontbijt wordt bij u in het appartement geserveerd. De kids kunnen heerlijk spelen in de grote...


Meer info

Ontvang jij de nieuwsbrief van Friesland al?

Meld je aan en ontvang iedere maand onze nieuwsbrief met de leukste evenementen in Friesland, aantrekkelijke arrangementen en leuke nieuwtjes over de provincie.

Zoeken op Friesland.nl

De lekkerste Friese cookies

Friesland.nl maakt gebruik van cookies om goed te kunnen functioneren. Door gebruik te blijven maken van onze website, of door deze melding te sluiten, geef je aan hier akkoord mee te gaan.