Harsta

Noomen: “In 1511 heette het huis Hersma-state, de bewoner woonde oppe Harst. In 1540 was Tyaert Gruestra eigenaar van de state; hij stamde waarschijnlijk uit een bastaardtak van de familie Aylva.”
“Zowel uit de bewoningsgeschiedenis, als uit de bouwkundige gegevens die over en in het huis bewaard zijn gebleven, komt het beeld naar voren van een huis dat in de 15de eeuw waarschijnlijk nog een gewone boerderij was, en dat eerst in de loop van de 16de eeuw als adelshuis werd ingericht.”

SIF: “Het huis wordt voor het eerst in 1511 genoemd.”
“De vermelding van de aanbreng van 1511 begint met 32 pondemaat van Rummert oppe Harst op Hersma State. Er zal dus reeds in de 16e eeuw een state gestaan hebben. Of er van dit gebouw nog restanten in het huidige opgenomen zijn is niet met zekerheid te zeggen.
Een in het Fries museum bewaard gebleven tekening van J. Stellingwerf uit 1722 geeft een rechthoekig pand weer met een aangebouwde vleugel aan de linkerkant, beide twee verdiepingen hoog. De vensters zijn van kruiskozijnen voorzien. De gevels van de vleugel zijn van pilasters voorzien, zoals veel in de 17e eeuw werd toegepast.

In de 18e eeuw hebben enige verbouwingen plaatsgevonden. Zo zullen wellicht de kruiskozijnen door schuiframen met kleine ruiten vervangen zijn. De rechter voorkamer werd in het eind van de 18e eeuw in Louis XVI stijl betimmerd. Deze kamer diende in 1906 als voorbeeld voor de salon in Heringa State te Marssum, die toen werd aangebracht. De ingangpartij dateert eveneens uit het eind van de 18e eeuw.
In 1843 werd een gedeelte van de state op afbraak verkocht. Hierbij werd het gebouw een verdieping verlaagd en de vleugel gesloopt. De gevels werden gepleisterd en de ramen van een empire-indeling voorzien.
Het gebouw ligt nog op een omgracht terrein. Voor het huis staat een hek uit het midden van de 18e eeuw.
In de tuin bevindt zich veel stinsen flora.”

“Het huis is volgens mij bewoond. Op het landgoed bevindt zich de Harsta Hoeve, dat is ingericht als hotel.”

(bron: Aardrijkskundig Woordenboek van Van der Aa; Langs stinsen, states en andere voorname huizen in Friesland, 1979).

Pagina delen:  


« Bekijk alle locaties

Meer informatie


  Wat zit hier nog meer in de buurt?


Bekijk alle locaties die je dichtbij Harsta kunt vinden.

Pin Station Marrum – De Pannekoektrein

  Marrum

Het Stationnetje van Marrum-Westernijkerk is gelegen aan het eens zo roemruchte spoorlijntje “het Dokkumer Lokaaltje” Het wordt wel eens genoemd als het leukste station van heel Nederland. Geheel gerestaureerd in de prachtigste kleuren en...


Meer info

Pin Hotel-restaurant It Posthûs

  Burdaard

Hotel-Restaurant It Posthûs is een À la carte restaurant en hotel met zeven kamers.Terras op de Dokkumer EE aan de Elfstedenroute in Birdaard. Zaalaccomodatie vanaf tien personen tot en met 150 personen.


Meer info

Pin Bij De Pastorie

  Reitsum

B&B Bij De Pastorie bij Dokkum. Prachtige B&B met volledige privacy! Eigen entree, twee slaapkamers, woonkamer met keukentje. Ontbijt wordt bij u in het appartement geserveerd. De kids kunnen heerlijk spelen in de grote...


Meer info

Pin Camping zwanenburg

  jislum

Zoekt u rust ruimte en gezelligheid, dan bent u bij ons aan het juiste adres. wij hebben een klein speel/vismeertje van 170cm diep en 3ha bos. Ook is er een kantine aanwezig en in...


Meer info

Ontvang jij de nieuwsbrief van Friesland al?

Meld je aan en ontvang iedere maand onze nieuwsbrief met de leukste evenementen in Friesland, aantrekkelijke arrangementen en leuke nieuwtjes over de provincie.

Zoeken op Friesland.nl

De lekkerste Friese cookies

Friesland.nl maakt gebruik van cookies om goed te kunnen functioneren. Door gebruik te blijven maken van onze website, of door deze melding te sluiten, geef je aan hier akkoord mee te gaan.