Heemstra te Abbewier

Noomen: “Van Heemstra is geen adellijke bewoning bekend. Wel lag er een stinswier en zijn er fundamenten aangetroffen. De naam Heemstra kwam hier in 1511 al voor. De naam was ontleend aan die van de eigenaars, de pachter Peter Heemstra werd op zijn beurt naar het goed genoemd. In 1640 heette het Hiemstra state. Waarschijnlijk betreft het een reeds voor 1500 verdwenen stins.”
“De state ligt in Abbewier of Jewier, een terpbuurschap ten oosten van Anjum. Op de kaarten van Vegelin, Eekhoff en Halbertsma ligt op een klein perceeltje direct ten oosten tegen de huisplaats aan een stinswier. Deze werd in 1961 afgegraven. Toen kwam een 22 meter lange muur aan het licht van anderhalve meter dik, bestaande uit hergebruikte steen van 30x15x8 cm. Van Heemstra state en de wier bestaan geen oude afbeeldingen. De stinswier komt voor het eerst op de kaart van Vegelin (1739) voor.”

Pagina delen:  


« Bekijk alle locaties

Meer informatie


  Wat zit hier nog meer in de buurt?


Bekijk alle locaties die je dichtbij Heemstra te Abbewier kunt vinden.

Pin Bed and Breakfast Unia Zathe

  Ee

Onze fraaie logeerboerderij is de perfecte uitvalsbasis voor mensen die willen genieten van de rust en de ruimte. De sfeer van vroeger met de gemakken van nu. Zoals gratis WIFI in het gehele pand....


Meer info

Pin Hotel de Tjattel

  Schiermonnikoog

Hotel de Tjattel biedt alles wat u nodig heeft voor een verfrissende vakantie op het rustige eiland Schiermonnikoog. Het hotel is gelegen aan de langestreek, tussen kerk en ‘ witte vuurtoren ‘. Dit kleine...


Meer info

Pin It Dreamlân, overnachten in puur Friesland

  Kollumerpomp

Kindvriendelijk klein Natuurkampeerterrein bij Lauwersmeer en Wad. Ook 2 Trek-in's, 4 p. vakantiehuis, 10 p. familiehuis en 20 p. groepsaccommodatie.


Meer info

Pin Groepsaccommodatie Eureca

  Schiermonnikoog

Groespaccommodatie Eureca, gelegen in de polder van het eiland Schiermonnikoog. De gehele accommodatie is gemoderniseerd en geeft de mogelijkhied voor overnachtigen voor groepen tot 100 personen.Iedere groep krijgt een eigen accommodatie: eet/zitgedeelte, keuken, sanitiar...


Meer info

Ontvang jij de nieuwsbrief van Friesland al?

Meld je aan en ontvang iedere maand onze nieuwsbrief met de leukste evenementen in Friesland, aantrekkelijke arrangementen en leuke nieuwtjes over de provincie.

Zoeken op Friesland.nl

De lekkerste Friese cookies

Friesland.nl maakt gebruik van cookies om goed te kunnen functioneren. Door gebruik te blijven maken van onze website, of door deze melding te sluiten, geef je aan hier akkoord mee te gaan.