Heentiamahuis?

Noomen: “De oudste vermelding van de familie Heenthyama is van 1463, die van de Heenthyama fenne van 1475.
In 1463 verkocht Willa Heenthyama land aan zijn verwant Walthya Abbaz, op Abbemastins te Huizum.”
“Heenthiama fenne lag ter plaatse van het huidige Zaailand. Interessant is dat de Heenthiama’s inderdaad in deze fenne gerechtigd waren. Traditioneel wordt het huis op de hoek van de Grote Hoogstraat en het Nauw beschouwd als het Heenthiamahuis. Inderdaad blijkt rond 1501/1502 dat de Heenthiama’s aan de westzijde van de Hoogstraat, tussen de Klokstraat en de Brol over verschillende huissteden beschikten en daar zelf ook woonden. Minstens vier naast elkaar gelegen erven behoorden dus aan de Heenthiama’s. De ligging aan de Hoogstraat en bij de Brol past goed bij de positie van de Heenthiama’s, met hun functies als schepen en olderman.
In de literatuur wordt het Heenthiamahuis, waarschijnlijk onjuist, gelijkgesteld met de Juwingastins de Brol. Het huidige huis stamt uit het begin van de 16de eeuw. Mogelijk stond op deze plek een ouder huis. In tegenstelling tot de stinzen van andere regeringsfamilies, zoals de Saecklema-, Wiggama- en Oenyastins, wordt de woonplaats van de Heenthiama’s echter geen stins genoemd.”

SIF: “Het huis werd waarschijnlijk gebouwd rond 1400.”
“Rond 1450 werd de stins bewoonde door Willa Heentiama, olderman van Leeuwarden. Later is het bewoond geweest door de familie Jongema die ook Jongema State te Raerd in eigendom had.
In 1524 werd het aangekocht door de “Stedelijke Regering”.

Historicus Eekhoff schrijft in het hoofdstuk “Wandeling door de stad, omstreeks 1550” over dit huis:
“Aan het oostelijke einde van het Naauw staat de stins van den vroegeren Olderman Willa Heentiama, later door de Jongema’s bewoond, en in 1524 door de Stedelijke Regering aangekocht.”
In de noot onderaan pagina 194 vervolgt hij:
“Het Floreen-Register van omstreeks 1512 noemt dit huis: “dat ueruallene steens ende stede bij de Broll breggha hort Wytz Jonghama”.
Heer Goslick van Juwinga, Ridder en Raad ’s Hoffs noemde het: “dat Steenhuys mit den hoffsteede bij die Broell brugge” bij gelegenheid, dat hij het in 1524 namens zijn zuster Ansck, voor 687 Goudgld. aan Regt en Raad der stad verkocht, blijkens koopbrief in ’t Stedelijk Archief, No. 161. Misschien wilde de Stad het tot het St. Jakobs-Gasthuis betrekken. Thans bestaat het gebouw nog geheel, hoewel het in drie verschillende panden bewoond wordt.”

In 1846 was het oude huis voor Eekhoff blijkbaar nog herkenbaar. Op de plek waar de stins gestaan moet hebben heeft Sems in 1603 echter al drie woonhuizen getekend waaraan niets op een (voormalige) stins wijst. Op deze plek in de hoek van het Nauw en de Grote Hoogstraat staan nu oude woon-/winkelpanden, maar er is niets meer van een stins in te herkennen.”

“Van het huis is niets meer te herkennen.”

(bron: Jan Leemburg; “Geschiedkundige beschrijving van Leeuwarden” door W. Eekhoff, 1846).

Pagina delen:  


« Bekijk alle locaties

Meer informatie


  Wat zit hier nog meer in de buurt?


Bekijk alle locaties die je dichtbij Heentiamahuis? kunt vinden.

Pin Post-Plaza Hotel & Grand Café

  Leeuwarden

Na een intensieve verbouwing en restauratie van het oude Hoofdpostkantoor, is Post-Plaza getransformeerd tot een unieke plek in het centrum van Leeuwarden, waar gasten slapen, eten, werken, drinken en genieten in een historisch decor....


Meer info

Pin Grand Cafe Wouters

  Leeuwarden

Tegenover het Centraal Station en op korte loopafstand van het centrum, bent u bij ons aan het juiste adres voor een heerlijk kopje koffie met gebak, een borrel, een lekkere lunch of gezellig diner,...


Meer info

Pin Fries Museum

  Leeuwarden

Het Fries Museum opent in september 2013 zijn deuren in een indrukwekkend nieuw gebouw op het Wilhelminaplein in Leeuwarden. Het Fries Museum gaat over de Friezen en over Friesland, een eigenzinnig stukje ‘buitenland in...


Meer info

Pin Kookatelier De Kleyne Sint Jacob

  Leeuwarden

Kookatelier De Kleyne Sint Jacob Op deze unieke plek in het historische hart van Leeuwarden voelt het direct als thuis. Een inspirerende en sfeervolle ruimte vol licht en kleur. Natuurlijk als eye catcher die...


Meer info

Ontvang jij de nieuwsbrief van Friesland al?

Meld je aan en ontvang iedere maand onze nieuwsbrief met de leukste evenementen in Friesland, aantrekkelijke arrangementen en leuke nieuwtjes over de provincie.

Zoeken op Friesland.nl

De lekkerste Friese cookies

Friesland.nl maakt gebruik van cookies om goed te kunnen functioneren. Door gebruik te blijven maken van onze website, of door deze melding te sluiten, geef je aan hier akkoord mee te gaan.