Heermahuis

Noomen: “Het tweede belangrijke adellijke huis binnen Bolsward was Heremahuis; aangrenzend buiten de stad was sprake van de Herema-fenne. Bij de partijstrijd om de heerschappij in Bolsward die in de laatste decennia van de 15de eeuw oplaaide, wordt dit huis in de kronieken van Thabor herhaaldelijk als militair punt genoemd.”

SIF: “Het oudste deel van het huis stamt uit de 15e eeuw.” “Door de familie Herema is het huis in de 15e en 16e eeuw gebouwd in vier fasen. Het linker deel, waarin zich thans een winkel bevindt, is waarschijnlijk de eerste fase, het rechter deel met onderkelderde zaal de tweede fase, het tussen-stuk de derde fase en de dwarsvleugel aan de achterzijde de laatste fase.Het gebouw werd opgetrokken uit rode en gele steen, waarbij drie lagen z.g. rooswinkels afgewisseld werden door twee lagen gele kloostermoppen. De vensters bestonden uit natuurstenen kruis- en kloosterkozijnen, de boven ramen gevuld met glas in lood, beneden luiken. De inwendige constructie bestond zowel uit enkelvoudige balklagen als uit moer- en kinderbinten voor de belangrijkste vertrekken. Op de verdieping muurstijlen en korbeels met zowel gothische als renaissance sleutelstukken. Op enkele sleutelstukken komt een eikel voor als versiering. In het wapen van Herema komen namelijk twee eikels voor. De dwarsvleugel aan de achterzijde vertoont reeds renaissancistische details, zoals de balk-consoles; de omlijsting van de vensters is een wijziging van 1600. In de loop van de volgende eeuwen is het pand vaak verbouwd. In de 17e eeuw werd de inwendige constructie ernstig aangetast door het verwijderen van de muurstijlen en korbeien.

In de eerste helft van de 19e eeuw werden de trapgevels vervangen door dakschilden, de natuurstenen kozijnen werden vervangen door houten kozijnen met empire-ramen. Het linker gedeelte werd grotendeels vernieuwd.
Sinds 1830 kreeg het de bestemming van boerderij waarbij het rechter gedeelte als koestal en hooivak ingericht werd. In 1973 werd het huis gerestaureerd, waarbij het uitgangspunt was zoveel mogelijk het aspect van het herenhuis te herstellen zonder tot reconstructie over te gaan. Zo zijn de trapgevels op een moderne wijze en met een afwijkende steen teruggebracht. Hierdoor is de massa van het gebouw weer tot zijn recht gekomen. De hoofdvorm van de vensters is hersteld, echter de vormgeving is geheel nieuw.
De achtergevel van de rechter vleugel, welke ten behoeve van de koestal en kooivak gedeeltelijk verdwenen was en in slechte staat verkeerde, is in een nieuwe steen vernieuwd. De voorgevel van deze vleugel werd grotendeels gereconstrueerd met afkomende steen. Aan de achterzijde was oorspronkelijk een grote tuin met boomgaard tot aan het bolwerk van de stad.”

(Bron: Langs stinsen, states en andere voorname huizen in Friesland, 1979).

Pagina delen:  


« Bekijk alle locaties

Meer informatie


  Wat zit hier nog meer in de buurt?


Bekijk alle locaties die je dichtbij Heermahuis kunt vinden.

Pin B&B wetterwillefriesland

 

Fietsen, wandelen, vissen, varen in de motorboot of gewoon lekker ontspannen? Het kan in onze B&B, direct gelegen aan de Bolswardertrekvaart. Tussen Leeuwarden, Franeker, Sneek en Bolsward, centraal in Friesland maar ook landelijk. Rust...


Meer info

Pin Piaam State

  Piaam

Welkom Verblijven bij Piaam State is verblijven in een monumentale rietgedekte kop-hals-romp boerderij in het kleine, authentieke dorpje Piaam. Luxe en comfort op het Friese platteland In de authentieke17e eeuwse boerderij zijn in 2002...


Meer info

Pin Ûnder de Wol

  Oudega W

Ûnder de Wol staat garant voor een gastvrij verblijf in comfortabele kamers, grenzend aan een weiland waar aardige schapen grazen. Alle kamers zijn nieuw, met zorg ingericht en beschikken over een eigen badkamer en...


Meer info

Pin It Posthus

  Makkum

Italiaans restaurant gelegen in het hart van Makkum in het oude voormalige postkantoor. Ook is het mogelijk indien het weer het toelaat om op het terras te dineren. Heerlijke Italiaanse wijnen en gerechten staan...


Meer info

Ontvang jij de nieuwsbrief van Friesland al?

Meld je aan en ontvang iedere maand onze nieuwsbrief met de leukste evenementen in Friesland, aantrekkelijke arrangementen en leuke nieuwtjes over de provincie.

Zoeken op Friesland.nl

De lekkerste Friese cookies

Friesland.nl maakt gebruik van cookies om goed te kunnen functioneren. Door gebruik te blijven maken van onze website, of door deze melding te sluiten, geef je aan hier akkoord mee te gaan.