Helbada

Noomen: “De sate Helbada, in 1511, 1625 en 1640 een pachtboerderij, is opgenomen vanwege de wier die hier in 1718 werd aangegeven. Helbada was in de Nieuwe Tijd een grote pachtboerderij. In 1511 was Tamma Habbaden pachter voor 97 pondemaat van de landheer Wyttie Jongema. In 1625 was de grootte 120 pondemaat. Het huis was toen 21 vack lanck en had twe schuiren en een molckencamer. In 1700 was het bedrijf 104 pondemaat groot.
De wier wordt op de kaart van Schotanus van 1718 vermeld; de precieze ligging ten opzichte van de boerderij is daar echter onduidelijk. De kaart van Vegelin uit 1739 laat zien dat hij ten zuidoosten van het erf lag. In enkele wapenboeken is sprake van een wapen “Helbada tot Ternaart”.”

Pagina delen:  


« Bekijk alle locaties

Meer informatie


  Wat zit hier nog meer in de buurt?


Bekijk alle locaties die je dichtbij Helbada kunt vinden.

Pin B&B De Koesfabriek

  Dokkum

Sfeervolle bed and breakfast met de faciliteiten van een appartement. Gevestigd in het pand anno 1600 van de oude drukkerij van de Nieuwe Dockumer Courant. Aan de rand van het centrum. Eten, winkelen, supermarkt,...


Meer info

Pin Bed and Breakfast Het Vergulde Scheepje

  Dokkum

Bed en Breakfast Het Vergulde Scheepje is gelegen in de historische binnenstad van Dokkum tegenover het keerpunt in de Elfstedentocht. Het is een beeldbepalend pand met een geschiedenis die teruggaat tot het ontsteken van...


Meer info

Pin Campingholwerd

  Holwerd

Camping “de Dobbe” in Holwerd is bij uitstek geschikt voor mensen, die een dagje Ameland doen of als je gaat wadlopen. De pier alwaar de boot vertekt is op 3 km afstand. Verder verhuurt...


Meer info

Pin Cafe Restaurant Land- en Zeezicht

  Holwerd

Prachtig gelegen midden in de Waddenzee bij de afvaart van de veerboot naar Ameland. Dagelijks geopend vanaf 08:00 uur. Hollandse keuken met uitsluitend verse ingrediënten. Keuken geopend vanaf 11:00 uur.


Meer info

Ontvang jij de nieuwsbrief van Friesland al?

Meld je aan en ontvang iedere maand onze nieuwsbrief met de leukste evenementen in Friesland, aantrekkelijke arrangementen en leuke nieuwtjes over de provincie.

Zoeken op Friesland.nl

De lekkerste Friese cookies

Friesland.nl maakt gebruik van cookies om goed te kunnen functioneren. Door gebruik te blijven maken van onze website, of door deze melding te sluiten, geef je aan hier akkoord mee te gaan.