Heringa

Noomen: “Blijkens mededelingen van Sibrandus Leo localiseerde men in de 16de eeuw hier (bij de Krinser arm) de woonplaats van een adellijke familie die een abt van Lidlum voortbracht. Vanaf de 14de eeuw zijn er oorkonden die over de Heringa’s van Rauwerd spreken; de Van Hoxwiers uit Mantgum blijken een zijtak van deze familie te zijn. Yd Heringa of Aylva, weduwe van Eelcke Heringa en hertrouwd met Sasker Jelmera, bedacht in 1473 de kerk van Rauwerd met een fundatie, te betalen uit Krenzera gode. Ook de Heringa-prebende (Herenghe leen) en Heringhe ald gued noemde ze in haar testament. Haar belangrijkste erfgenaam was haar zoon Haye, die ondermeer stenzen, huusen, stoe ende statten kreeg. Haye maakte zelf in 1486 zijn testament. Hij was toen olderman van Leeuwarden. Naar zijn vrouw noemde hij zich Haye Kammingha. Heringha stins ende staetha liet hij met de bijbehorende landerijen en met Heringhe auld gued na aan zijn zoon Peter Cammingha. Deze liet op zijn beurt Heringhe staten to Raerd met dy hornleger mey’t heem ende dy steen deryr leyt in 1521 na aan zijn zoon Sicke, onder voorwaarde dat de state niet “in vreemde handen” zou mogen vererven.
Vlak ten noorden van en op land van Heringa lag in 1718 nog een stinswier.”

Pagina delen:  


« Bekijk alle locaties

Meer informatie


  Wat zit hier nog meer in de buurt?


Bekijk alle locaties die je dichtbij Heringa kunt vinden.

Pin Minicamping de Greidhoeke

  Britswerd

Kamperen op het Friese platte land op een mooie rustige groene camping, bestaande uit 12 ruime plaatsen van ongeveer 100 m2 per plaats, allen voorzien van elektriciteit. Centraal gelegen bij Sneek, Franeker , Leeuwarden...


Meer info

Pin B&B ZAZZA

  Raerd

Bed & Breakfast ZAZZA in Raerd. Op en top gastvrijheid midden in de Friese natuur.


Meer info

Pin B&B ZAZZA

  Raerd

Bed & Breakfast ZAZZA in Raerd. Op en top gastvrijheid midden in de Friese natuur.


Meer info

Pin Bed & Breakfast Gibbeflecht

  Mantgum

Welkom in het groene hart van Friesland. In Mantgum, een mooi dorp aan de spoorlijn Leeuwarden-Sneek-Stavoren, vindt u onze Bed & Breakfast met één ruime tweepersoons gastenkamer met privé badkamer en een ontbijtkamer op...


Meer info

Ontvang jij de nieuwsbrief van Friesland al?

Meld je aan en ontvang iedere maand onze nieuwsbrief met de leukste evenementen in Friesland, aantrekkelijke arrangementen en leuke nieuwtjes over de provincie.

Zoeken op Friesland.nl

De lekkerste Friese cookies

Friesland.nl maakt gebruik van cookies om goed te kunnen functioneren. Door gebruik te blijven maken van onze website, of door deze melding te sluiten, geef je aan hier akkoord mee te gaan.