Pin Poptaslot of Heringastate

Boek nu!

Het Poptaslot of Heringastate is een compleet bewaard landgoed met slot, poortgebouw, tuinen, grachten,singels en een vrouwen gasthuis (hofje).

Heringastate, vaak genoemd het Poptaslot, is een adellijke state uit begin 16e eeuw.
Het huis is bewoond door de adellijke families Heringa en Eysinga, deze waren gerelateerd aan elkaar.
In 1687 kocht de vermogende advocaat Henricus Popta uit Leeuwarden de state met tuinen en singels van de nazaten van de familie Van Eysinga. Hij gebruikte Heringastate als zomerwoning.
Tijdens de Eysinga periode in 1631 is het huis aanzienlijk verfraaid met poortjes, schouwen en eiken betimmeringen. Het poortgebouw is toen van een nieuwe gevel voorzien, in de stijl van Hendrick de Keyser.
In zijn omvangrijke testament bepaalde Dr. Popta o.a. dat het huis na zijn dood (1712) nimmer meer bewoond mocht worden.
Sinds de dood van Popta dragen steeds 4 Voogden zorg voor zijn nalatenschap, al meer dan 300 jaar!
Het bijbehorende Popta Gasthuis aan de Hegedyk was bestemd voor ongetrouwde of weduwvrouwen. Zeer bezienswaardig is het hofje met washuis, museumkamer en Heerenkamer.


« Bekijk alle locaties

Meer informatie


  Wat zit hier nog meer in de buurt?


Bekijk alle locaties die je dichtbij Poptaslot of Heringastate kunt vinden.

Pin B&B de Jellemastjelp

  Bitgummole

Welkom in onze kleinschalige B&B te Bitgummole, 7 km van Leeuwarden gelegen. Zie voor nadere info onze website www.jellemastjelp.nl


Meer info

Pin Grand Cafe Wouters

  Leeuwarden

Tegenover het Centraal Station en op korte loopafstand van het centrum, bent u bij ons aan het juiste adres voor een heerlijk kopje koffie met gebak, een borrel, een lekkere lunch of gezellig diner,...


Meer info

Pin Mini camping Van Harinxma

  Deinum

Minicamping Van Harinxma is een rustig gelegen minicamping aan het Van harinxmakanaal in de gemeente Menaldumadeel, gelegen tussen de dorpen Ritsumazijl en Deinum. In het hart van Friesland net buiten de grote stad Leeuwarden....


Meer info

Pin Restaurant élevé

  Leeuwarden

Kom dineren op niveau met een prachtig uitzicht. U wordt verrast door originele, creatieve gerechten in een moderne, sfeervolle omgeving. Restaurant élevé, gevestigd in WestCord WTC Hotel Leeuwarden heeft een keuken met regionale, nationale...


Meer info

Ontvang jij de nieuwsbrief van Friesland al?

Meld je aan en ontvang iedere maand onze nieuwsbrief met de leukste evenementen in Friesland, aantrekkelijke arrangementen en leuke nieuwtjes over de provincie.

Zoeken op Friesland.nl

De lekkerste Friese cookies

Friesland.nl maakt gebruik van cookies om goed te kunnen functioneren. Door gebruik te blijven maken van onze website, of door deze melding te sluiten, geef je aan hier akkoord mee te gaan.