Herjuwsma

Noomen: “Aan het einde van de 15de eeuw waren er twee adellijke huizen te Ferwerd waarvan het land direct grensde aan de dorpskom en aan het geestelijke goed rond het dorp, dat de abdij Foswerd in 1298 samen met het patronaatsrecht wist te verwerven: Cammingha state buitendijks en Herjuwsma state op de grote terp ten westen van het dorp binnendijks.”
“De eerste van deze familie die in de bronnen aandacht krijgt is Gemme Herjuwsma. In 1504 wordt hij samen met zijn buurman Gerbeth Mockema op Cammingha genoemd als edelman in Ferwerderadeel.”
“Tot de verkoop en afbraak in 1816 zou het huis (…) in handen van de familie Burmania blijven.”
“Herjuwsma staat zowel op de kaart van Sibrandus Leo (1579), als op die van Winsemius (1622) en Schotanus (1664) als adellijk huis aangegeven. De tekening van Stellingwerf uit 1722 laat een samengesteld huis met onder meer een trapgevel, een topgevel met gedraaide pinakels en een traptoren. Tegen dit gebouw staat centraal een afzonderlijk gebouw met een eigen tentdak, misschien een later verbouwde middeleeuwse stins. Herjuwsma werd in 1816 afgebroken. Bij de afgraving van de grote terp waarop de state lag, de Wester- of Burmaniaterp, kwamen in 1912 de fundamenten van het gebouw aan het licht.”

SIF: “Rond 1500 is voor het eerst sprake van een Herjuwsma Stins.”
“Rond 1500 is de Stins in bezit van Gemme van Herjuwsma. Nadat Saksische troepen onder leiding van Hans von Grombach de Stins in de as hebben gelegd, gaat hij in ballingschap. In 1504 keert hij echter weer terug en laat de stins herbouwen.”
“(…) Na zijn dood in 1805, wordt de State niet meer bewoond en in 1816 voor afbraak verkocht. De opbrengst van het kasteel met 12 of 13 vertrekken bedraagt 1.402 gulden, de schuur en bijgebouwen brengen 896 gulden op. De bomen op de singels waren eerder al verkocht. De “Burmaniaterp” is rond 1900 afgegraven.

De State stond zuidelijk van het dorp op een hoge terp aan de Marrumerweg. De State was een samengesteld gebouw en bestond uit twee loodrecht op elkaar staande vleugels, met in de hoek een vierkant gebouw, dat gedekt werd door een schilddak. Naast dit gebouw stond nog een veelzijdige traptoren met spits. Mogelijk was dit een restant van de vroegere stins. De traptoren had aan de voorzijde nog een erkerachtige uitbouw.
De State had twee bouwlagen, waarbij de korte vleugel een trapgevel had en de lange vleugel een topgevel. Dit laatste geveltype was vooral in de eerste helft van de zestiende eeuw gebruikelijk. De korte vleugel had nog een lage aanbouw met trapgevel. Het gehele gebouw had vrij smalle vensters, wat ook wijst op een bouwtijd uit de 16e eeuw.”

“Van de State is niets meer terug te vinden.”

(bron: Stinsen en States, Adellijk wonen in Friesland, 1992; J. Leemburg).

Pagina delen:  


« Bekijk alle locaties

Meer informatie


  Wat zit hier nog meer in de buurt?


Bekijk alle locaties die je dichtbij Herjuwsma kunt vinden.

Pin B&B Tineke

  Britsum

B&B Tineke is een kleinschalige en huiselijke overnachtingsplek voor 1 of 2 personen op korte afstand van Leeuwarden. De stad is gemakkelijk te bereiken, zowel met de fiets, de auto als het openbaar vervoer...


Meer info

Pin Bed en Boeddha

  Oudebildtzijl

B&B = Bed en Boeddha. Een vrijstaande studio op ons werelderfgoed. Te huur voor korte en of langere periodes.


Meer info

Pin Bed and Breakfast Mill View

  Stiens

Goed overnachten met uitstekende bedden en een goed ontbijt. Gratis parkeren voor de deur. In centrum van Stiens met veel winkels.


Meer info

Pin Station Marrum – De Pannekoektrein

  Marrum

Het Stationnetje van Marrum-Westernijkerk is gelegen aan het eens zo roemruchte spoorlijntje “het Dokkumer Lokaaltje” Het wordt wel eens genoemd als het leukste station van heel Nederland. Geheel gerestaureerd in de prachtigste kleuren en...


Meer info

Ontvang jij de nieuwsbrief van Friesland al?

Meld je aan en ontvang iedere maand onze nieuwsbrief met de leukste evenementen in Friesland, aantrekkelijke arrangementen en leuke nieuwtjes over de provincie.

Zoeken op Friesland.nl

De lekkerste Friese cookies

Friesland.nl maakt gebruik van cookies om goed te kunnen functioneren. Door gebruik te blijven maken van onze website, of door deze melding te sluiten, geef je aan hier akkoord mee te gaan.