Hermana state of Dekema te Koum

Noomen: “In Kouum werd in 1406 een stins genoemd die naast een rechtvoerende state lag, waarschijnlijk de
voorganger van de latere state Hermana. Deze laatste ontleende zijn naam aan de eigenaars, in 1511 vermeld. In 1622 heette het goed naar de eigenaar Dekema, in 1664 en 1718 werd het als edele state Hermana en in 1700 als ’t slot Koum genoemd.
“In 1511 en 1514 bestond Kouum uit drie sates. Eén daarvan was in eigenerfde hand, de tweede was de kerkegoed. De derde, de grootste, was eigendom van Hobbo Hermana, een schoonzoon van His Herema. Waarschijnlijk was dit Hermana-goed oorspronkelijk dus Heremagoed en daarom een van de beide staten Jariggha en Hildarda van 1410, 1413 en 1436. Mogelijk verrees het latere “slot” Hermana op de plaats van Hessels stins van 1406. Hobbo Hermana bewoonde de state niet zelf: hij verhuurde hem aan Folckert toe Coudum.”
“In 1550 en opnieuw rond 1630 zou Hermana te Kouum tot een aanzienlijk huis verbouwd zijn. In de tweede helft van de 16de eeuw is er van adellijke bewoning sprake.”
“Op de kaart van 1622 wordt Dekema als één van de adellijke huizen onder Tzum aangegeven. In 1700 en 1728 was het goed verpacht.”
“Uit 1723 is een tekening bewaard gebleven. Zij toont een landhuis zonder verdieping, aan beide zijden door een trapgevel met een veelhoekige schoorsteen afgesloten. Links van de deur zijn drie, rechts vier ramen. De deur, met een alliantiewapen erboven, is opgenomen in een gebouw van één verdieping met een opgaande gevel met renaissancemotieven dat dwars in het gebouw zonder verdieping staat. Achter dit complex verheft zich een hoger gebouw met slanke schoorstenen met windvanen en een toren met een windvaan in het midden. Middeleeuwse elementen vertoont de tekening niet. Tot het omgrachte erf gaf een eenvoudig poortgebouwtje toegang. Op de kaarten van 1718 en 1832 valt Hermana op door de vierkante gracht om het erf. De state werd in de 18de eeuw afgebroken. In 1804 waren in de boerderij nog resten van de kapel en het altaar te zien, die in de 17de eeuw deel hadden uitgemaakt van het slot.”

Pagina delen:  


« Bekijk alle locaties

Meer informatie


  Wat zit hier nog meer in de buurt?


Bekijk alle locaties die je dichtbij Hermana state of Dekema te Koum kunt vinden.

Pin B&B wetterwillefriesland

  Wommels

B&B aan het water, de Bolswardertrekvaart. Fietsen, wandelen, vissen, varen in de motorboot of gewoon lekker ontspannen? Het kan in onze B&B, direct gelegen aan de Bolswardertrekvaart. Tussen Leeuwarden, Franeker, Sneek en Bolsward, centraal...


Meer info

Pin B&B wetterwillefriesland

 

Fietsen, wandelen, vissen, varen in de motorboot of gewoon lekker ontspannen? Het kan in onze B&B, direct gelegen aan de Bolswardertrekvaart. Tussen Leeuwarden, Franeker, Sneek en Bolsward, centraal in Friesland maar ook landelijk. Rust...


Meer info

Pin Toscanini

  Franeker

Wat Leuk dat u er bent! De Italiaanse keuken, gekenmerkt door éénvoud en ambachtelijkheid. Dat willen wij U bij Toscanini bieden. Wij staan bekend om onze speciale dunne deegbodem gemaakt van eigen vers deeg....


Meer info

Pin It kruswetter

  Easterlittens

Prachtige en rustige camping gelegen aan 2 vaarten. Schitterende fietspaden leiden u naar Sneek, Franeker, Bolsward of Leeuwarden alle op 10 tot 15 km afstand. Paviljoen met terras aan het water.


Meer info

Ontvang jij de nieuwsbrief van Friesland al?

Meld je aan en ontvang iedere maand onze nieuwsbrief met de leukste evenementen in Friesland, aantrekkelijke arrangementen en leuke nieuwtjes over de provincie.

Zoeken op Friesland.nl

De lekkerste Friese cookies

Friesland.nl maakt gebruik van cookies om goed te kunnen functioneren. Door gebruik te blijven maken van onze website, of door deze melding te sluiten, geef je aan hier akkoord mee te gaan.