Hettinga of ’t Roodhuys te Aersum

Noomen: “Lisck Sickema, weduwe van Doeke Rinia te Blessum liet in 1484 aan haar zoon Wke Rinia, die pastoor in Hylaard was,36 pondemaat na toe Aersem in Jorwirgeragae. In 1505 wordt hun zoon Haye Doeckes als een van de edellieden in Baarderadeel genoemd.”

SIF: “In “Baerderadiel, in geakunde” wordt slechts het volgende vermeld: “Hettinga-state, de boerderij waar nu K. Greydanus woont, was in 1616 het huis van Doeke Hettinga. De stins die daar stond, is in rond 1750 afgebroken”.

Op de kaart van Christianus Schotanus werd Hettinga nog aangegeven met het teken voor een “Edele State”. De kaart van François Halma uit 1718 toont het simpele rechthoekje dat hij gebruikt om de “gemeene huysen” aan te geven, dus zelfs niet het tekentje voor een hofstede. Ook op de Eekhoff-kaart van 1844 wordt niets aangegeven, dat duidt op een oorsprong van hoge status. Wel wordt door alle kaartenmakers de naam “Hettinga” vermeld.”

“Vermoedelijk staat er op de plaats van de vroegere Stins nu een boerderij.”

(bronnen: Tekst: J. Leemburg; “Baerderadiel, in geakunde” van het Geakundich Wurkferbân fan de Fryske Akademy; “Beschryvinge van de Heerlyckheydt van Frieslandt” door Chr. Schotanus (1664); “Lytse Schotanus Atlas”, met kaarten van B. Schotanus (1695) en F. Halma (1718); “Nieuwe atlas Provincie Friesland” door W. Eekhoff (kaarten 1842 tot 1859); Aantekeningen van J. Leemburg).

Pagina delen:  


« Bekijk alle locaties

Meer informatie


  Wat zit hier nog meer in de buurt?


Bekijk alle locaties die je dichtbij Hettinga of ’t Roodhuys te Aersum kunt vinden.

Pin Minicamping de Greidhoeke

  Britswerd

Kamperen op het Friese platte land op een mooie rustige groene camping, bestaande uit 12 ruime plaatsen van ongeveer 100 m2 per plaats, allen voorzien van elektriciteit. Centraal gelegen bij Sneek, Franeker , Leeuwarden...


Meer info

Pin B&B ZAZZA

  Raerd

Bed & Breakfast ZAZZA in Raerd. Op en top gastvrijheid midden in de Friese natuur.


Meer info

Pin B&B ZAZZA

  Raerd

Bed & Breakfast ZAZZA in Raerd. Op en top gastvrijheid midden in de Friese natuur.


Meer info

Pin Appartement Torenzicht

  Marsum

Appartement vlakbij Leeuwarden met eigen ingang, hal, douche, toilet, slaapkamer, keuken, woonkamer, bijkeuken en tuin met zitje. Aanwezig: Wifi, radio-cd speler, smart tv, koelkast, kookplaat met oven, magnetron, keukeninventaris en zelf instelbare cv verwarming....


Meer info

Ontvang jij de nieuwsbrief van Friesland al?

Meld je aan en ontvang iedere maand onze nieuwsbrief met de leukste evenementen in Friesland, aantrekkelijke arrangementen en leuke nieuwtjes over de provincie.

Zoeken op Friesland.nl

De lekkerste Friese cookies

Friesland.nl maakt gebruik van cookies om goed te kunnen functioneren. Door gebruik te blijven maken van onze website, of door deze melding te sluiten, geef je aan hier akkoord mee te gaan.