Hiddema

Noomen: “De eerste vermeldingen van Hiddema op Nijland komen uit de fantastische geschiedschrijving en zijn daarom van dubieuze betrouwbaarheid.”
“Met de vermelding van Douwe Hiddema’s kinderen in het testament van hun verwante Bauck Hesselswyf in 1452 komen we voor het eerst op historisch gezien vastere grond; misschien
was Epa Hiddama, die een prelegaat van één pondemaat kreeg, één van Douwes kinderen.”
“Wèl is Hiddama steenhuys op’t Nylandt één van de huizen waarom gevochten wordt. In 1462 nam Haring Donia, die reeds in Nijland op een andere stins woonde, het huis in. Hij liet er rondom extra grachten rond graven en ging erop wonen. Blijkbaar gaf hij er de voorkeur aan boven zijn eigen stins op Nijland. Het jaar daarop werd Haring in de omgeving van Irnsum in een slag tegen Jancke Douwama doodgeslagen. Toen die knechten die op Hiddama huys waeren op Nylandt dit vernamen, vluchten ze en lieten het huis leeg achter. Goslick Juwinga van Bolsward nam het huis in en bezette het. Vandaar beoorloogde hij de Nijlander gemeente, maar door verraad van die wyven op Nylandt lukte het de schoonzoon van Haring Donia het huis weer te veroveren.
In 1511 was Hiddema geen adellijk huis meer. Waarschijnlijk mag het goed met de sate van Haye Taekaz en Hessel Amaz worden geïdentificeerd. Deze sate lag tussen de Jongedijk en de Huniadijk; binnen de sate is sprake van 2 pondematen bouwland bij Hiddema wyer, en 1 pondemaat an dat heem. De omvang van de sate en het floreenbedrag lag in 1511 in dezelfde orde van grootte als in 1700. In 1511 was de eigendom versnipperd: naast de gerechtigden tot enkele kleine renten waren er vijf eigenaars die elk 6-7-0 floreen uit het goed ontvingen. (…) In 1700 was het grootste deel van de sate weer eigendom van één eigenaar, hoewel het goed onder vijf verschillende floreennummers (ondermeer FC37 één pondemaat op’t Clein Meenschar, FC38 een sate landts, FC41 terplant en FC44 een huisstede) was geregistreerd.”

Pagina delen:  


« Bekijk alle locaties

Meer informatie


  Wat zit hier nog meer in de buurt?


Bekijk alle locaties die je dichtbij Hiddema kunt vinden.

Pin B&B wetterwillefriesland

 

Fietsen, wandelen, vissen, varen in de motorboot of gewoon lekker ontspannen? Het kan in onze B&B, direct gelegen aan de Bolswardertrekvaart. Tussen Leeuwarden, Franeker, Sneek en Bolsward, centraal in Friesland maar ook landelijk. Rust...


Meer info

Pin Stadslogement Westersingel

  Sneek

Ons prachtige monumentale pand uit 1870 is gelegen aan de Westersingel in het centrum van Sneek! Gelegen aan de stadsgracht welke deel uitmaakt van de Elfstedenroute, vlakbij de bekende Waterpoort en op loopafstand van het historische en gezellige stadscentrum.


Meer info

Pin Vrienden van Pianobar Sneek

  Sneek

Geniet in ons restaurant van een heerlijke maaltijd met een goed glas wijn en sfeervolle pianomuziek. We verrassen onze gasten met wekelijks wisselende menukaarten met bijzondere gerechten en ware culinaire hoogstandjes vanaf 10 euro....


Meer info

Pin Restaurant en Partycentrum Noflik Easterein

  Easterein

Prachtig bedrijf, het oudste van Friesland, uit 1511. Met een uitstekend a la carte restaurant, heerlijke terrassen en vier prachtige, sfeervolle zalen voor bruiloften, vergaderingen etc. Heel veel arrangementen, op maat gemaakt!


Meer info

Ontvang jij de nieuwsbrief van Friesland al?

Meld je aan en ontvang iedere maand onze nieuwsbrief met de leukste evenementen in Friesland, aantrekkelijke arrangementen en leuke nieuwtjes over de provincie.

Zoeken op Friesland.nl

De lekkerste Friese cookies

Friesland.nl maakt gebruik van cookies om goed te kunnen functioneren. Door gebruik te blijven maken van onze website, of door deze melding te sluiten, geef je aan hier akkoord mee te gaan.