Hobbema

Noomen: “De oudste vermelding van de Hobbema’s betreft het overlijden van Buth Hobbema in 1444.”
“In 1511 werd aan Hobbema staeten het recht verbonden samen met de pastoor en met de eigenaars-gebruikers van Hermanastate te Minnertsga en Flaringa te Menaldum de prebendaris te benoemen van het door heer Douwa Pibez bij testament gestichte beneficie.”
” In 1529 werd het zwanenrecht van Hobbema state geregistreerd. Tot in de 17de eeuw werd de state bewoond door leden van de familie Glins. Een intermezzo was er alleen tijdens de oorlogshandelingen rond 1575. De goederen van Douwe Takes Glins werden toen verbeurdverklaard en Hobbema … mettet huys gelyck ‘tselve gebrant nederleyt, met 70 pondemaat land werden op last van de regering verkocht.”
“Met Oedsinga lag Hobbema het dichtst bij de kerk van Dronrijp. De kaart van Schotanus van 1718 beeldt Hobbema geprononceerd af. Op een tekening van Stellingwerf is een eenvoudig deftig huis te zien met trapgeveltjes en een classistische deurpartij met zuilen. Tot het omgrachte terrein geeft een poort toegang. Op de kadasterkaart van 1832 is het samengestelde grachtenpatroon nog in stand. De state is inmiddels afgebroken; op het terrein ligt een boerderij.”

SIF: “Het is onbekend wanneer de State is gebouwd.”
“In 1572 wordt Douwe van Glins, geboren op Hobbema State te Dronrijp, te Groningen “met de swaerde gericht” (onthoofd) omdat hij de zijde van de Reformatie gekozen zou hebben.”
“Hobbema State heeft van alle oude adellijke huizen in en rond Dronrijp het langste stand gehouden. De ‘Tegenwoordige Staat’ schrijft: “Weleer lagen hier verscheiden schoone Adelijke Staten; doch thans is daarvan maar alleen in haaren ouden bloei Hobbema, voorzien met eene schoone huizinge, ruimen tuin en appelhof…”.
“Op de plaats van de State staat een (woon)boerderij.”
(bronnen: Tekst: Jan Leemburg; “Kroniek van het hedendaagse Friesland” van Dr. Wumkes; “Tegenwoordige staat van Friesland” ca. 1775; “Menaldumadeel, 2000 jaar leven in een Friese grietenij” door David Hartsema, 1981; “Skiednis fan Menameradiel” red. O. Santema en dr. Y.N. Ypma, 1972; “Sint Salvius op de terpen” door Dirk J. de Vries, 2002).

Pagina delen:  


« Bekijk alle locaties

Meer informatie


  Wat zit hier nog meer in de buurt?


Bekijk alle locaties die je dichtbij Hobbema kunt vinden.

Pin Bed and Breakfast Lutje Lollum

  Franeker

Sfeervol overnachten in luxe gastenkamers in een monumentale friese kop-hals-rompboerderij uit 1860. Wij hebben een drietal 2-pers. kamers en een 4-pers.kamer gerealiseerd in de voormalige koeienstal. Allen met een privé badkamer met douche, toilet...


Meer info

Pin Appartement Torenzicht

  Marsum

Appartement vlakbij Leeuwarden met eigen ingang, hal, douche, toilet, slaapkamer, keuken, woonkamer, bijkeuken en tuin met zitje. Aanwezig: Wifi, radio-cd speler, smart tv, koelkast, kookplaat met oven, magnetron, keukeninventaris en zelf instelbare cv verwarming....


Meer info

Pin Toscanini

  Franeker

Wat Leuk dat u er bent! De Italiaanse keuken, gekenmerkt door éénvoud en ambachtelijkheid. Dat willen wij U bij Toscanini bieden. Wij staan bekend om onze speciale dunne deegbodem gemaakt van eigen vers deeg....


Meer info

Pin It kruswetter

  Easterlittens

Prachtige en rustige camping gelegen aan 2 vaarten. Schitterende fietspaden leiden u naar Sneek, Franeker, Bolsward of Leeuwarden alle op 10 tot 15 km afstand. Paviljoen met terras aan het water.


Meer info

Ontvang jij de nieuwsbrief van Friesland al?

Meld je aan en ontvang iedere maand onze nieuwsbrief met de leukste evenementen in Friesland, aantrekkelijke arrangementen en leuke nieuwtjes over de provincie.

Zoeken op Friesland.nl

De lekkerste Friese cookies

Friesland.nl maakt gebruik van cookies om goed te kunnen functioneren. Door gebruik te blijven maken van onze website, of door deze melding te sluiten, geef je aan hier akkoord mee te gaan.