Hoekens

Noomen: “De derde belangrijke stins van de Jongema’s, naast die te Rauwerd en Wommels, was in de 15de eeuw Hoekens te Bozum. De naam Hoekens duidt op de noordelijke dorpsterp van Bozum. Op één van de staten van deze terp lag dat styns, genoemd in 1461.” “De stins te Hoekens was oorspronkelijk waarschijnlijk de woonplaats van een afzonderlijke hoofdelingenfamilie die in de genealogische handschriften kortweg in Bosum wordt genoemd.” “Hessel Edez werd in 1459 in vete door Lyuue Doytiez Albada doodgeslagen. Voor zijn dood deed hij een belangrijke schenking aan de Sint-Maartenskerk van Bozum: hij schonk de kerk Hockensera gued, wtseyd dat styns.” “Omdat de stins te Hoekens reeds in 1461 wordt vermeld en ook in de 16de eeuw Jongema’s/ Walta’s Hoekens nog als woonhuis gebruikten, lijkt de stins van Hoekens het oude adelshuis te Bozum te zijn geweest.” “In de loop van de 16de eeuw verdween de stins en werd het goed ook niet meer door de adellijke eigenaars bewoond. In 1640 was het een gewone pachtboerderij.”

Pagina delen:  


« Bekijk alle locaties

Meer informatie


  Wat zit hier nog meer in de buurt?


Bekijk alle locaties die je dichtbij Hoekens kunt vinden.

Pin B&B ZAZZA

  Raerd

Bed & Breakfast ZAZZA in Raerd. Op en top gastvrijheid midden in de Friese natuur.


Meer info

Pin B&B ZAZZA

  Raerd

Bed & Breakfast ZAZZA in Raerd. Op en top gastvrijheid midden in de Friese natuur.


Meer info

Pin Vrienden van Pianobar Sneek

  Sneek

Geniet in ons restaurant van een heerlijke maaltijd met een goed glas wijn en sfeervolle pianomuziek. We verrassen onze gasten met wekelijks wisselende menukaarten met bijzondere gerechten en ware culinaire hoogstandjes vanaf 10 euro....


Meer info

Pin Bed & Breakfast Gibbeflecht

  Mantgum

Welkom in het groene hart van Friesland. In Mantgum, een mooi dorp aan de spoorlijn Leeuwarden-Sneek-Stavoren, vindt u onze Bed & Breakfast met één ruime tweepersoons gastenkamer met privé badkamer en een ontbijtkamer op...


Meer info

Ontvang jij de nieuwsbrief van Friesland al?

Meld je aan en ontvang iedere maand onze nieuwsbrief met de leukste evenementen in Friesland, aantrekkelijke arrangementen en leuke nieuwtjes over de provincie.

Zoeken op Friesland.nl

De lekkerste Friese cookies

Friesland.nl maakt gebruik van cookies om goed te kunnen functioneren. Door gebruik te blijven maken van onze website, of door deze melding te sluiten, geef je aan hier akkoord mee te gaan.