Holdinga

Noomen: “Samen met anderen was Wilke Hollingen in 1511 eigenaar van de door hem gebruikte state in Finkum.”
“In 1675 werden de twee staten, saten ende landen te Finkum van de Walta’s aan de regentenfamilie Van Burum verkocht; de ene Holdinga genaempt met de grote huysinge, de nieuwe huysinge, schuyre, sampt hovinge, bomen, ende plantagie, gracht, zingel. In 1727 kocht jonker Ulbe Aylva van Burmania het goed van de Van Burums. In de jaren tussen 1761 en 1780 werd een deel van de boomgaard verhuurd en bomen en vruchten uit de hof verkocht. De state werd in 1801 verkocht. In 1723 beeldde J. Stellingwerf het slot Holdinga af als een omgracht huis, waartoe een houten brug met hameien toegang gaf. Het eenvoudige huis heeft slechts één bouwlaag; verder heeft het topgevels met twee schoorstenen, en een kleine aanbouw. Haaks hierop staat een huis van één bouwlaag met twee ramen; beide huizen zijn verbonden door een muur, waarin een deur. Het huis werd tussen 1801 en 1832 afgebroken. Op het stinsterrein, op de terp ten westen van het dorp aan de Hoge Hereweg stond in 1832 ook geen boerderij meer.”

SIF: “Te Finkum woonden de Holdinga’s, door abt Sibrandus Leo “Holling” genoemd. In 1511 betrof dat “Wiffka Hollingen”.”
“In 1723 wordt hier jonkheer Allard van Burum als eigenaar vermeld.”
“In 1761 werd het 8 pondemaat grote hof van Holdinga State waar een verscheidenheid aan vruchtbomen stond, te huur aangeboden. Ook in 1764 bood de toenmalige eigenaresse, douairière Van Heemstra het hof weer te huur aan. Op 31 oktober van datzelfde jaar worden er op “Groot-Holdingastate” en groot aantal iepen, essen, abelen, elzen en wilgen verkocht. Op 21 augustus 1771 werd het hof van Holdinga State verkocht.

Of het huis er toen nog stond of dat meteen daarna de slopershamer zijn werk heeft gedaan is mij niet bekend. De “Tegenwoordige Staat” vermeld in ieder geval rond 1785 “…alhier stond weleer de heerlijkheid Holdinga,…”

“Van de State is niets meer terug te vinden.”

(bron: Jan Leemburg; Archief J. Leemburg en J. Kooistra; “Tegenwoordige Staat der Vereenigde Nederlanden; veertiende deel; vervattende het vervolg der beschryving van Friesland”, 1786; ”Ljouwerteradiel” door G. Abma, 1984; “Prekadastrale Atlas fan Fryslân”, J.A. Mol en P.N. Noomen, 2002; “De historie gaat door het eigen dorp”, A. Algra).

Pagina delen:  


« Bekijk alle locaties

Meer informatie


  Wat zit hier nog meer in de buurt?


Bekijk alle locaties die je dichtbij Holdinga kunt vinden.

Pin Bed en Boeddha

  Oudebildtzijl

B&B = Bed en Boeddha. Een vrijstaande studio op ons werelderfgoed. Te huur voor korte en of langere periodes.


Meer info

Pin Bed and Breakfast Mill View

  Stiens

Goed overnachten met uitstekende bedden en een goed ontbijt. Gratis parkeren voor de deur. In centrum van Stiens met veel winkels.


Meer info

Pin B&B Leeuwarden

  Leeuwarden (Snakkerburen)

Bed & Breakfast


Meer info

Pin Appartement Torenzicht

  Marsum

Appartement vlakbij Leeuwarden met eigen ingang, hal, douche, toilet, slaapkamer, keuken, woonkamer, bijkeuken en tuin met zitje. Aanwezig: Wifi, radio-cd speler, smart tv, koelkast, kookplaat met oven, magnetron, keukeninventaris en zelf instelbare cv verwarming....


Meer info

Ontvang jij de nieuwsbrief van Friesland al?

Meld je aan en ontvang iedere maand onze nieuwsbrief met de leukste evenementen in Friesland, aantrekkelijke arrangementen en leuke nieuwtjes over de provincie.

Zoeken op Friesland.nl

De lekkerste Friese cookies

Friesland.nl maakt gebruik van cookies om goed te kunnen functioneren. Door gebruik te blijven maken van onze website, of door deze melding te sluiten, geef je aan hier akkoord mee te gaan.