Holprypera goed, ’t slot Holpryp of Hottinga

Noomen: “Op Holprijp ten westen van Tzum lagen twee belangrijke staten. Eén daarvan ontwikkelde zich in de 16de eeuw tot adelshuis. De continue eigendomsgeschiedenis van dit Holprypera gued reikt tot het jaar 1470 terug. De eerste vermelding van Holprypera statha – mogelijk het in 1470 genoemde goed – en van een andere, gelijktijdig genoemde state in Holprijp, “waar ooit een stins heeft gestaan”, is van 1433.”
“In Holprijp lagen twee “rechtvoerende staten”: Holprypera statha en Sybranda statha deer en stins wessen hath.”
“In 1470 wordt Holprypera gued genoemd in een boedelscheiding van de familie Sjaerda van Franeker.”
“Tot in de tweede helft van de 16de eeuw is de eigendomsgeschiedenis onzeker. Het ligt voor de hand te veronderstellen dat het latere slot Holpryp (1700) of Hottinga plaets Holpryp genaempt (1686) gedurende drie generaties vererfde.”
“In het begin van de 18de eeuw was de grietman van Menaldumadeel Siuck Tiaerdt van Burmania eigenaar van d’huisinge Holryp; in 1728 verhuurde hij het herenhuis aan de kapitein Feugen, de boerderij aan een pachter. Rond 1730 werd het huis afgebroken.”
“Als adellijk huis lijkt Holpryp dan ook in de 16de eeuw gebouwd te zijn: van de Hottinga’s is duidelijk dat zij er woonden. Op de kaart van Winsemius van 1622 ontbreekt het als adelshuis, in 1664 wordt het door Schotanus als edele state Hottinga aangegeven. De prent van Stellingwerf uit 1723 toont een L-vormige zaalstins met topgevels. Eraan vast gebouwd is een samengestelde vleugel van één bouwlaag, waarin een versierde hoofdingang en twee eenvoudiger deuren zijn aangebracht. Op de kadasterkaart van 1832 is de omgrachting van Hottinga nog geheel aanwezig.”

Pagina delen:  


« Bekijk alle locaties

Meer informatie


  Wat zit hier nog meer in de buurt?


Bekijk alle locaties die je dichtbij Holprypera goed, ’t slot Holpryp of Hottinga kunt vinden.

Pin B&B wetterwillefriesland

  Wommels

B&B aan het water, de Bolswardertrekvaart. Fietsen, wandelen, vissen, varen in de motorboot of gewoon lekker ontspannen? Het kan in onze B&B, direct gelegen aan de Bolswardertrekvaart. Tussen Leeuwarden, Franeker, Sneek en Bolsward, centraal...


Meer info

Pin B&B wetterwillefriesland

 

Fietsen, wandelen, vissen, varen in de motorboot of gewoon lekker ontspannen? Het kan in onze B&B, direct gelegen aan de Bolswardertrekvaart. Tussen Leeuwarden, Franeker, Sneek en Bolsward, centraal in Friesland maar ook landelijk. Rust...


Meer info

Pin Restaurant-Wijnbar Ons…

  Harlingen

Bij Ons… kunt u terecht voor een kop koffie, heerlijke lunch, High Tea, High Wine, diner en natuurlijk een goed glas wijn. Wij hebben ook een mooi en comfortabel terras over het water, midden...


Meer info

Pin Toscanini

  Franeker

Wat Leuk dat u er bent! De Italiaanse keuken, gekenmerkt door éénvoud en ambachtelijkheid. Dat willen wij U bij Toscanini bieden. Wij staan bekend om onze speciale dunne deegbodem gemaakt van eigen vers deeg....


Meer info

Ontvang jij de nieuwsbrief van Friesland al?

Meld je aan en ontvang iedere maand onze nieuwsbrief met de leukste evenementen in Friesland, aantrekkelijke arrangementen en leuke nieuwtjes over de provincie.

Zoeken op Friesland.nl

De lekkerste Friese cookies

Friesland.nl maakt gebruik van cookies om goed te kunnen functioneren. Door gebruik te blijven maken van onze website, of door deze melding te sluiten, geef je aan hier akkoord mee te gaan.