Homminga, Syaerda of Bonninga

Noomen: “In de Morra onder Abbega moet de stins gestaan hebben van Homme Homminga (…). Homme wordt in 1422 onder de Schieringer hoofdelingen genoemd, direct na de gebroeders Harinxma.”
“In 1450 wordt met zoveel woorden gezegd dat Homme Homminga in Abbega woonde. Hij trof toen als één van de grietmannen van Wymbritseradeel een regeling over het gerecht van de stad Ijlst.”
“In 1490 bestormde de Vetkoperse hoofdeling Douwe Epez Hettinga, die op een nabije stins in Abbega woonde, het huis van de inmiddels bejaarde Foppe (II) Siaerda. Deze was daarop niet bedacht en had ook geen helpers op het huis. Met behulp van rook en vuur lukte het Douwe Hettinga Syaerda styns ende huys in te nemen. Foppe, een guedt, vreedsaem oldt heerschap stierf door die moeienisse ende bangicheit binnen drie dagen.”
“Vijf jaar later, in 1495, verwoesten de Vetkopers, ditmaal onder leiding van Juw Juwinga uit Bolsward, namelijk Pier Foppes Bonninga huys in die Morra. Ook ditmaal werd de stins beroofd en in brand gestoken.”
“Daarna is het huis van de Siaerda’s in de Morra een “gewone” boerderij geworden. In 1511 verhuurde Pier Foppes’ zoon, de hoofdeling Goffa Pierssz te Oppenhuizen de sate in die Morra, groot 50 pondematen en aageslagen voor 16 floreen.”
“In 1700 was het goed in twee gelijke helften gesplitst. In 1718 lag direct ten oosten van de boerderij nog een stinswier, ongetwijfeld de rest van de oude stins in de Morra. De wier wordt door Eekhoff rond 1850 niet meer aangegeven.”

Pagina delen:  


« Bekijk alle locaties

Meer informatie


  Wat zit hier nog meer in de buurt?


Bekijk alle locaties die je dichtbij Homminga, Syaerda of Bonninga kunt vinden.

Pin Vrienden van Pianobar Sneek

  Sneek

Geniet in ons restaurant van een heerlijke maaltijd met een goed glas wijn en sfeervolle pianomuziek. We verrassen onze gasten met wekelijks wisselende menukaarten met bijzondere gerechten en ware culinaire hoogstandjes vanaf 10 euro....


Meer info

Pin Camping Lan en mar

  Heeg

Op een prachtige locatie direct aan het Heegermeer temidden van de weilanden ligt camping Lan en mar. Het bedrijf is kleinschalig en veelzijdig. Er is een haven met ligplaatsen en trailerhelling. Verhuur van polyvalk,...


Meer info

Pin Ûnder de Wol

  Oudega W

Ûnder de Wol staat garant voor een gastvrij verblijf in comfortabele kamers, grenzend aan een weiland waar aardige schapen grazen. Alle kamers zijn nieuw, met zorg ingericht en beschikken over een eigen badkamer en...


Meer info

Ontvang jij de nieuwsbrief van Friesland al?

Meld je aan en ontvang iedere maand onze nieuwsbrief met de leukste evenementen in Friesland, aantrekkelijke arrangementen en leuke nieuwtjes over de provincie.

Zoeken op Friesland.nl

De lekkerste Friese cookies

Friesland.nl maakt gebruik van cookies om goed te kunnen functioneren. Door gebruik te blijven maken van onze website, of door deze melding te sluiten, geef je aan hier akkoord mee te gaan.