Hottinga

Noomen: “Hottingahuis op Nijland was vanouds het belangrijkste adelshuis in het dorp. In 1399 woonde hier Here Hottinga, die van hertog Albrecht van Beieren de ambachtsheerlijkheid van Nijland in
leen kreeg en door de hertog tot ridder in de orde van de Hollandse Tuin werd gemaakt.”
“Hottingahuis werd in de 15de eeuw vaak als militair object genoemd; de bewoners waren bij talrijke vetes betrokken.”
“In 1468 berichtte een Hollandse spion dat Jarich Epazn in een dorp geheeten ’t Nyewelandt een slotken had.”
“In 1481 werd Hottingahuis door de Bolswarders en Snekers belegerd. Met het kanon van Sneek – Sneecker grote busse – schoten ze het olde werck van ’t huys, dat over de nieuwe muren te zien was, er helemaal af, maar aan het nieuwere deel van het gebouw konden ze met de “bus” geen schade doen.”
“In 1640 was het land in twee sates verdeeld. De stins is bekend van een tekening van J. Stellingwerf uit 1722. Te zien is een grote, maar eenvoudige zaalstins van twee bouwlagen op een kelder, met een lagere aanbouw. Op de hoeken van de topgevels staan pinakels. Boven de voordeur was een alliantiewapen. Het erf was door een gracht omgeven. In een boedelinventaris uit 1677 blijkt dat er toen nog een toorn met een groot uirwerck was. In 1711 werd het huis omschreven als zathe, state ende landen met hovingen en singels. Bij het opmaken van het kadaster in 1832 waren de grachten al zover dichtgegooid, dat ze geen afzonderlijk perceel meer vormden. Hottinga was toen een gewone boerderij, naast een boomgaard.”

SIF: “In 1399 komen we de eerste bewoner van de stins tegen. Hij heet Here Hottinga en is een aanhanger van graaf Albrecht van Holland. Voor zijn bewezen diensten wordt hij in bovengenoemd jaar verheven tot heer van Doedenkerke, een oude naam voor Nijland.
De kleindochter van Here Hottinga, Foockel, erft de State, maar de naam Hottinga blijft voortbestaan, doordat haar man Epe Jarichs van Kee de naam Hottinga aanneemt. De stins heeft veel te verduren gekregen in de strijd tussen de Schieringers en de Vetkopers, omdat de Hottinga’s tot de Schieringer partij behoorden, terwijl het nabijgelegen Sneek tot de andere partij behoorde.”
“Van de Hottinga State is een afbeelding bewaard gebleven uit 1722 van de hand van Jacob Stellingwerf. Het lijkt een eenvoudige zaalstins te zijn geweest, met een souterrain en een verdieping, gedekt door een zadeldak tussen topgevels.
De bouwstijl wijst op een bouwtijd in de tweede helft van de vijftiende of het eerste kwart van de zestiende eeuw. Het hoofdgebouw heeft een poortvormige ingang met een bekroning, die voorzien is van familiewapens. Deze ingang dateert waarschijnlijk uit de zeventiende eeuw.
Verder is er op de afbeelding een lagere aanbouw te zien van twee lagen en een zadeldak. Het geheel staat op een omgracht terrein, dat via een eenvoudig hek bereikt kon worden.”

“Ik weet het niet zeker, maar volgens mij staat de boerderij nog wel vlakbij de plek waar de State stond.”

(bron: Stinsen en States, Adellijk wonen in Friesland, 1992).

Pagina delen:  


« Bekijk alle locaties

Meer informatie


  Wat zit hier nog meer in de buurt?


Bekijk alle locaties die je dichtbij Hottinga kunt vinden.

Pin B&B wetterwillefriesland

 

Fietsen, wandelen, vissen, varen in de motorboot of gewoon lekker ontspannen? Het kan in onze B&B, direct gelegen aan de Bolswardertrekvaart. Tussen Leeuwarden, Franeker, Sneek en Bolsward, centraal in Friesland maar ook landelijk. Rust...


Meer info

Pin Stadslogement Westersingel

  Sneek

Ons prachtige monumentale pand uit 1870 is gelegen aan de Westersingel in het centrum van Sneek! Gelegen aan de stadsgracht welke deel uitmaakt van de Elfstedenroute, vlakbij de bekende Waterpoort en op loopafstand van het historische en gezellige stadscentrum.


Meer info

Pin Vrienden van Pianobar Sneek

  Sneek

Geniet in ons restaurant van een heerlijke maaltijd met een goed glas wijn en sfeervolle pianomuziek. We verrassen onze gasten met wekelijks wisselende menukaarten met bijzondere gerechten en ware culinaire hoogstandjes vanaf 10 euro....


Meer info

Pin Restaurant en Partycentrum Noflik Easterein

  Easterein

Prachtig bedrijf, het oudste van Friesland, uit 1511. Met een uitstekend a la carte restaurant, heerlijke terrassen en vier prachtige, sfeervolle zalen voor bruiloften, vergaderingen etc. Heel veel arrangementen, op maat gemaakt!


Meer info

Ontvang jij de nieuwsbrief van Friesland al?

Meld je aan en ontvang iedere maand onze nieuwsbrief met de leukste evenementen in Friesland, aantrekkelijke arrangementen en leuke nieuwtjes over de provincie.

Zoeken op Friesland.nl

De lekkerste Friese cookies

Friesland.nl maakt gebruik van cookies om goed te kunnen functioneren. Door gebruik te blijven maken van onze website, of door deze melding te sluiten, geef je aan hier akkoord mee te gaan.