Hottinga huis, Oistheim

Noomen: “Het Hans van Oistheim-, Offenhuysens- of Hottinga-huys aan de Voorstraat ZZ Appelatief komen de aanduidingen Oistheim huys in 1536 en Offenhuysens huys in 1598 voor; later heet het Hottinga huys. De aanduidingen naar de families Offingahuysen en Hottinga worden door Hallema in verband gebracht met het echtpaar Dominicus (Douwe) van Hottinga en Habel van Offenhuysen, dat er rond 1600 woonde; in 1664 was secr. Fogelsang de eigenaar.
Door het huizenregister van 1536 kennen we als eerdere bewoner Hans van Oistheim. (…) Het uiterlijk van Hottingahuis is voornamelijk van de kaart van Pieter Bast (1598) en van latere kaarten bekend. Het bestond uit een hoog dwarshuis met (in 1598) een daktorentje in het midden, twee verdiepingen hoog, met drie of vier ramen boven en drie of vier ramen beneden; de ingang midden in de gevel. Het geleek zo op het Martena- en het Dekemahuis. Het terrein van het huis is sinds 1891 opgenomen in dat van het psychiatrisch ziekenhuis.”

Pagina delen:  


« Bekijk alle locaties

Meer informatie


  Wat zit hier nog meer in de buurt?


Bekijk alle locaties die je dichtbij Hottinga huis, Oistheim kunt vinden.

Pin Restaurant-Wijnbar Ons…

  Harlingen

Bij Ons… kunt u terecht voor een kop koffie, heerlijke lunch, High Tea, High Wine, diner en natuurlijk een goed glas wijn. Wij hebben ook een mooi en comfortabel terras over het water, midden...


Meer info

Pin Toscanini

  Franeker

Wat Leuk dat u er bent! De Italiaanse keuken, gekenmerkt door éénvoud en ambachtelijkheid. Dat willen wij U bij Toscanini bieden. Wij staan bekend om onze speciale dunne deegbodem gemaakt van eigen vers deeg....


Meer info

Pin De Stadsherberg

  Franeker

Dagelijks open vanaf 11.30 uur In overleg kan dit ook eerder. U kunt ons telefonisch bereiken van 09.00 tot 21.00. Voor groepsreserveringen in zowel het hotel & restaurant adviseren wij u te bellen tussen...


Meer info

Pin Camping-Logeerboerderij de Salix

  Hitzum

Camping-Logeerboerderij de Salix ligt in landelijke buitengebied net buiten Franeker. Wij hebben een minicamping, 4 B&B kamers. 2 houten chaletjes.


Meer info

Ontvang jij de nieuwsbrief van Friesland al?

Meld je aan en ontvang iedere maand onze nieuwsbrief met de leukste evenementen in Friesland, aantrekkelijke arrangementen en leuke nieuwtjes over de provincie.

Zoeken op Friesland.nl

De lekkerste Friese cookies

Friesland.nl maakt gebruik van cookies om goed te kunnen functioneren. Door gebruik te blijven maken van onze website, of door deze melding te sluiten, geef je aan hier akkoord mee te gaan.