Hoxwier

Noomen: “De familie Hoxwier en haar stins verdienen nader onderzoek. Hier geef ik enkele hoofdlijnen. De traditionele genealogieën vermelden dat Heringa (Rauwerd) en Hoxwier (Mantgum) oorspronkelijk één familie waren, terugreikend tot in het begin van de 14de eeuw. (…) Het huis vertoont op tekeningen uit de 18de eeuw verschillende huizen van één bouwlaag met trap- en uitzwenkende gevels. Tot het omgrachte terrein geeft een poort toegang. Recent is op het terrein archeologisch onderzoek verricht, waarbij bewoningssporen uit verschillende perioden zijn gevonden.”

SIF: “De stins Hoxwier wordt voor het eerst in de 15e eeuw genoemd. Zijn naam heeft hij te danken aan het feit dat hij gebouwd werd in een hoek die de Middelzeedijk op die plaats maakte.” “Toen rond 1725 de nieuwe eigenaar Jonkheer De Lannoy er wilde gaan wonen, bleek de state zo afgetakeld te zijn dat het niet meer bewoonbaar gemaakt kon worden. Een aantal jaren later werd de state dan ook maar afgebroken, de singels gerooid en de grachten gedempt. Alleen de poort bleef nog een tijdlang staan.
De “Tegenwoordige staat van Friesland” uit omstreeks 1780 is daar kort over: “Onder dit dorp behoorde ook de State Hoxwier, nu dertig of veertig jaaren geleeden, insgelyks vernietigd; dezelve werd Hoxwier genaamd, om dat haare wier in den uithoek van den Zeedyk lag”.

De bewoners van de boerderij die bij de state stond werden “De Hoxwiersters” en afgekort de “x-wiersters” genoemd. Deze familie heeft deze bijnaam in 1812 omgezet in de naam Swierstra.
De wier is in 1860 afgegraven en op Hoxwier is alleen een boerderijtje overgebleven.”

Pagina delen:  


« Bekijk alle locaties

Meer informatie


  Wat zit hier nog meer in de buurt?


Bekijk alle locaties die je dichtbij Hoxwier kunt vinden.

Pin Minicamping de Greidhoeke

  Britswerd

Kamperen op het Friese platte land op een mooie rustige groene camping, bestaande uit 12 ruime plaatsen van ongeveer 100 m2 per plaats, allen voorzien van elektriciteit. Centraal gelegen bij Sneek, Franeker , Leeuwarden...


Meer info

Pin B&B ZAZZA

  Raerd

Bed & Breakfast ZAZZA in Raerd. Op en top gastvrijheid midden in de Friese natuur.


Meer info

Pin B&B ZAZZA

  Raerd

Bed & Breakfast ZAZZA in Raerd. Op en top gastvrijheid midden in de Friese natuur.


Meer info

Pin Bed & Breakfast Gibbeflecht

  Mantgum

Welkom in het groene hart van Friesland. In Mantgum, een mooi dorp aan de spoorlijn Leeuwarden-Sneek-Stavoren, vindt u onze Bed & Breakfast met één ruime tweepersoons gastenkamer met privé badkamer en een ontbijtkamer op...


Meer info

Ontvang jij de nieuwsbrief van Friesland al?

Meld je aan en ontvang iedere maand onze nieuwsbrief met de leukste evenementen in Friesland, aantrekkelijke arrangementen en leuke nieuwtjes over de provincie.

Zoeken op Friesland.nl

De lekkerste Friese cookies

Friesland.nl maakt gebruik van cookies om goed te kunnen functioneren. Door gebruik te blijven maken van onze website, of door deze melding te sluiten, geef je aan hier akkoord mee te gaan.