Idzarda

Noomen: “Als familienaam komt Ydszarda te Poppingawier al in 1401 voor, als toponiem Idzaerde guedt in 1543. Vanwege de status van de waarschijnlijke bewoner in 1401 en de rechten van de Albada’s in dit goed in de 16de eeuw moet het hier enige aandacht krijgen.
Sicco Ydszarda was in 1401 een van de drie erfgenamen van Clothus Bentha van de Bentha-stins onder Rauwerd. Omdat Clothus tenminste vier sates bezat, waarvan twee met een stins, gaat het hier hoogstwaarschijnlijk om een adellijke verwantschapskring. Vervolgens wordt Idzarda opnieuw vermeld in 1511 en 1543. Evenals het naburige Sytthiema was het toen half eigendom van een Dekema en half van Heslinga. Ook hier ligt de veronderstelling voor de hand dat dit teruggaat op een gemeenschappelijke Sytthiema/Albadaafstamming van beiden. In 1640 was juffer Syds van Heerma eigenares.
De identificatie van Idzarda met sate FC19 blijkt uit de hoogte van het floreenbedrag in 1511 en 1700 en uit de ligging aen Hersbuersterawech, dus aan de weg naar Harstaburen. Een stins is van Idzarda niet bekend; in 1511, 1543, 1640 en 1700 werd het verpacht.”

Pagina delen:  


« Bekijk alle locaties

Meer informatie


  Wat zit hier nog meer in de buurt?


Bekijk alle locaties die je dichtbij Idzarda kunt vinden.

Pin B&B ZAZZA

  Raerd

Bed & Breakfast ZAZZA in Raerd. Op en top gastvrijheid midden in de Friese natuur.


Meer info

Pin B&B ZAZZA

  Raerd

Bed & Breakfast ZAZZA in Raerd. Op en top gastvrijheid midden in de Friese natuur.


Meer info

Pin Bed & Breakfast Gibbeflecht

  Mantgum

Welkom in het groene hart van Friesland. In Mantgum, een mooi dorp aan de spoorlijn Leeuwarden-Sneek-Stavoren, vindt u onze Bed & Breakfast met één ruime tweepersoons gastenkamer met privé badkamer en een ontbijtkamer op...


Meer info

Pin Picknickers

  Terherne

Picknickers is een nieuw restaurant in Terherne met een relaxte foodbar gelegen aan het Sneekermeer. We worden vaak omschreven als een hippe, shabby, chique non-chanlante strandtent zonder strand met een focus op duurzaam en...


Meer info

Ontvang jij de nieuwsbrief van Friesland al?

Meld je aan en ontvang iedere maand onze nieuwsbrief met de leukste evenementen in Friesland, aantrekkelijke arrangementen en leuke nieuwtjes over de provincie.

Zoeken op Friesland.nl

De lekkerste Friese cookies

Friesland.nl maakt gebruik van cookies om goed te kunnen functioneren. Door gebruik te blijven maken van onze website, of door deze melding te sluiten, geef je aan hier akkoord mee te gaan.