Jelgerhuis, Ethelgeraburen

Noomen: “Na Camminghaburen is Jelgerhuis het oudst bekende huis in het plattelandsgebied van Leeuwarden. De familie Ethelgera was in de 13de eeuw verwant met de Cammingha’s van Camminghaburen. Een belangrijke rente werd nog in de 16de eeuw uit dit goed aan het door de Cammingha’s gestichte dominicanenklooster (Grote Kerk) in Leeuwarden betaald. Pas in de late 15de eeuw werd Jelgerhuis opnieuw genoemd. Het was toen eigendom van de gelijknamige familie van stadsbestuurders.”

SIF: “Het is onbekend wanneer deze state gebouwd werd.”
“In 1458 was sprake van “dio Nes deer lidsen is by Jelgher Herstera wey”. Een ‘nes’ is landpunt die vanuit hoger gelegen grond in het laagland uitsteekt. Deze ‘nes’ lag op de plek waar de weg “Achter de Hoven” in noordwaartse richting buigt. Zo’n ‘nes’ was een bij uitstek geschikte plek om huizen, een boerderij of een stins te bouwen. In dit geval lag er een buurtschap van een aantal huisjes en stond er de stins van de familie Jelgerhuis. Het grondgebied grensde aan de Huizumer Hemrik dat aan de overzijde van het riviertje de Potmarge ligt.

In 1567 werd het huis bewoond door Pier Jelgerhuis en in 1600 door Haye Scheltema. In 1728 wordt Douwe Upckes als eigenaar vermeld.
In de 18e eeuw wordt het huis op die plek als “Canterhoven” en “Catershoven” vermeld. Aan de bouwstijl te zien (op een tekening van Stellingwerf van 1723) is dit Jelgerhuis/Canterhoven gebouwd aan het begin van de zeventiende eeuw.

Als in de eerst helft van de 19e eeuw de heer Dodonius Pierius van Kolde Reneman het huis vernieuwt en verfraait heet het “Zorgvliet” hoorde er 70 pondematen (22 hectare) grond bij. Rond 1850 wordt het huis bewoond door diens dochter mej. F.O.R. Reneman.”

“Van de state is niets terug te vinden.”

(bron: Jan Leemburg; “Geschiedkundige beschrijving van Leeuwarden” door W. Eekhoff, 1846; “Nieuwe atlas van de Provincie Friesland”, W. Eekhoff, 1849-1859; “Versmade Volkswijk”, Meindert Schroor).

Pagina delen:  


« Bekijk alle locaties

Meer informatie


  Wat zit hier nog meer in de buurt?


Bekijk alle locaties die je dichtbij Jelgerhuis, Ethelgeraburen kunt vinden.

Pin Post-Plaza Hotel & Grand Café

  Leeuwarden

Na een intensieve verbouwing en restauratie van het oude Hoofdpostkantoor, is Post-Plaza getransformeerd tot een unieke plek in het centrum van Leeuwarden, waar gasten slapen, eten, werken, drinken en genieten in een historisch decor....


Meer info

Pin Grand Cafe Wouters

  Leeuwarden

Tegenover het Centraal Station en op korte loopafstand van het centrum, bent u bij ons aan het juiste adres voor een heerlijk kopje koffie met gebak, een borrel, een lekkere lunch of gezellig diner,...


Meer info

Pin Emmaplein

  Leeuwarden

Een gastvrije ontvangst, een heerlijk huis, prima bedden en een verwenontbijt. En als u een zeilliefhebber bent, kunt u (tegen betaling) met uw gastheer het Friese water verkennen. Onze boot ligt in Grou, zodat...


Meer info

Pin Fries Museum

  Leeuwarden

Het Fries Museum opent in september 2013 zijn deuren in een indrukwekkend nieuw gebouw op het Wilhelminaplein in Leeuwarden. Het Fries Museum gaat over de Friezen en over Friesland, een eigenzinnig stukje ‘buitenland in...


Meer info

Ontvang jij de nieuwsbrief van Friesland al?

Meld je aan en ontvang iedere maand onze nieuwsbrief met de leukste evenementen in Friesland, aantrekkelijke arrangementen en leuke nieuwtjes over de provincie.

Zoeken op Friesland.nl

De lekkerste Friese cookies

Friesland.nl maakt gebruik van cookies om goed te kunnen functioneren. Door gebruik te blijven maken van onze website, of door deze melding te sluiten, geef je aan hier akkoord mee te gaan.