Jellinga

Noomen: “Als adellijke machtspositie wordt Jellinga ongeveer gelijktijdig met Tjessinga genoemd. In 1402 en 1413 was Kempo Jellinga van Britsum grietman van Leeuwarderadeel, in 1436 en 1437 Alteke Jellinga grietman en mederechter.”
“Een Hollandse spion berichtte in 1468 dat hij het dorp “beheerde” en er een slotken bezat.”
“Jellinga werd al aan het begin van de 16de eeuw verpacht. De eigendom werd herhaaldelijk verkocht. In 1624 was het een gewone boerderij met huysinge, een koehuis van 12 vakken, een hooiberg met 5 roeden, bomen en plantayze; in 1649 werd nog een dorschhuizinge en een jonge hovinge genoemd. Als vernietigde edele state werd het huis Jellinga op de Schotanus-kaart van 1664 nog aangegeven.”

SIF: “In 1463 is Lywa Jellinga eigenaar van de state. Lieuwe was feitelijk een Sytsma, maar had de naam Jellinga aangenomen van deze uitgestorven tak van de familie Botnia.

In 1511 wordt als eigenaar Sybruch Jelgmen (ook Sibrich en Ziburch genoemd) vermeld. Uit het ‘Register van den Aanbreng’ blijkt niet of de state dan nog bestaat. Als later de naam Jellinga wordt vermeld, betreft het altijd de boerderij die bij deze stins/state hoorde.”

“Van de State is niets meer terug te vinden.”

(bron: Jan Leemburg).

Pagina delen:  


« Bekijk alle locaties

Meer informatie


  Wat zit hier nog meer in de buurt?


Bekijk alle locaties die je dichtbij Jellinga kunt vinden.

Pin Bed and Breakfast Mill View

  Stiens

Goed overnachten met uitstekende bedden en een goed ontbijt. Gratis parkeren voor de deur. In centrum van Stiens met veel winkels.


Meer info

Pin B&B Leeuwarden

  Leeuwarden (Snakkerburen)

Bed & Breakfast


Meer info

Pin Túnmanswente

  Cornjum

Túnmanswente’ is de voormalige tuinmanswoning van het kasteel Martenastate. Het is gelegen in het dorpje Koarnjum (Cornjum) in Fryslân, net boven Leeuwarden.


Meer info

Pin Bed and wellness Molenzicht

  Stiens

Onder de rook van Leeuwarden aan het Japikspaad ligt Bed and Wellness Mill View. Met fijne bedden ene goed ontbijt en heerlijke sauna en spa faciliteiten kunt u betaalbaar ontspannen


Meer info

Ontvang jij de nieuwsbrief van Friesland al?

Meld je aan en ontvang iedere maand onze nieuwsbrief met de leukste evenementen in Friesland, aantrekkelijke arrangementen en leuke nieuwtjes over de provincie.

Zoeken op Friesland.nl

De lekkerste Friese cookies

Friesland.nl maakt gebruik van cookies om goed te kunnen functioneren. Door gebruik te blijven maken van onze website, of door deze melding te sluiten, geef je aan hier akkoord mee te gaan.