Jeppema

Noomen: “Jeppema was in de 15de eeuw en waarschijnlijk ook reeds eerder een belangrijk adelshuis. In de 16de eeuw vererfde de stins op Jeppema-nazaten in vrouwelijke lijn. De gelijknamige familie komt in 1431 als Jeppama voor, de state als Jeppema haus in 1483.”
“Op de kaarten van 1579 (Ieppam), 1622 en 1664 werd Jeppema als adellijke state vermeld. De tekening van J. Stellingwerf in 1722 toont een eenvoudig samengesteld gebouw van één bouwlaag. Het linkerdeel daarvan, met een trapgevel, lijkt uit de 16de eeuw te dateren en zou de resten van een oudere, onderkelderde, stins kunnen bevatten. Op de atlas van 1718 is het huis aangegeven op een omgracht perceel ten noordoosten van de kerk. In 1832 was het omgrachte gebied uitgebreid met een perceel ten noordwesten van de de kerk. In beide jaren strekten zich buiten de gracht nog tuinen en lanen uit. In 1850, 1860 en 1911 waren de veldnamen van deze afzonderlijke percelen nog bekend.”

Pagina delen:  


« Bekijk alle locaties

Meer informatie


  Wat zit hier nog meer in de buurt?


Bekijk alle locaties die je dichtbij Jeppema kunt vinden.

Pin B&B Tineke

  Britsum

B&B Tineke is een kleinschalige en huiselijke overnachtingsplek voor 1 of 2 personen op korte afstand van Leeuwarden. De stad is gemakkelijk te bereiken, zowel met de fiets, de auto als het openbaar vervoer...


Meer info

Pin Bed en Boeddha

  Oudebildtzijl

B&B = Bed en Boeddha. Een vrijstaande studio op ons werelderfgoed. Te huur voor korte en of langere periodes.


Meer info

Pin Bed and Breakfast Mill View

  Stiens

Goed overnachten met uitstekende bedden en een goed ontbijt. Gratis parkeren voor de deur. In centrum van Stiens met veel winkels.


Meer info

Pin Station Marrum – De Pannekoektrein

  Marrum

Het Stationnetje van Marrum-Westernijkerk is gelegen aan het eens zo roemruchte spoorlijntje “het Dokkumer Lokaaltje” Het wordt wel eens genoemd als het leukste station van heel Nederland. Geheel gerestaureerd in de prachtigste kleuren en...


Meer info

Ontvang jij de nieuwsbrief van Friesland al?

Meld je aan en ontvang iedere maand onze nieuwsbrief met de leukste evenementen in Friesland, aantrekkelijke arrangementen en leuke nieuwtjes over de provincie.

Zoeken op Friesland.nl

De lekkerste Friese cookies

Friesland.nl maakt gebruik van cookies om goed te kunnen functioneren. Door gebruik te blijven maken van onze website, of door deze melding te sluiten, geef je aan hier akkoord mee te gaan.