Joertsa stins

Noomen: “In 1407 wordt deze stins voor het eerst als Jourssa stinze genoemd. Het huis is van belang omdat we het kennen – samen met de stins te Abert/Thabor, de Rodenburg en de Johansma-stins te Sneek en Sickinga te Goënga – als één van de stinzen van de stadshoofdeling Rienck Bockema van Sneek.
In 1407 was er een geschil tussen het klooster Hospitaal bij Sneek en de Sneker stadshoofdeling heer Reuenic Bockama. Zoenlieden, onder wie Reuenics schoonvader Feckka Sickinga te Goënga, maakten toen een compromis. Ondermeer werd afgesproken dat Reuenic in eigendom zou hebben da fenna by Jourssa stinze buitendijks en verder de kamp die in zijn beste grasland binnendijks ligt. Hoewel het om land bij de stins gaat, ligt het voor de hand te veronderstellen dat ook de stins zelf aan Rienck Bockema behoorde. Uit de latere eigendomsgeschiedenis blijkt dat uiteindelijk Hospitaal de stins weer geheel in zijn bezit kreeg. In de late 15de en in de 16de eeuw werd de stins door een pachtboer van Hospitaal bewoond.”
“Door de vergelijking van het Register van den Aanbreng (1511), het stemcohier (1640, 1698), de registratie van kloostergoed (1609, 1619, 1644) en het floreencohier (1700, 1850) blijkt dat Joertsa-stins ten noorden van Sneek aan de Zwette lag. Als een exclave van Ysbrechtum lag hij ingeklemd tussen een Hospitaler goed onder Scharnegoutum (FC2) en het Hospitaler goed Op die Felwe onder Loënga (FC3).”
“De ligging van Joertsa-stins is dus anders dan Halbertsma veronderstelde. Deze zocht de stins ten noordwesten van Sneek en vermoedde dat hij diende ter bescherming van de Eesterzijl. De ligging van de stins aan de Zwette roept de vraag op, of de Zwette als belangrijk vaarwater mogelijk ouder is dan meestal wordt aangenomen.”

Pagina delen:  


« Bekijk alle locaties

Meer informatie


  Wat zit hier nog meer in de buurt?


Bekijk alle locaties die je dichtbij Joertsa stins kunt vinden.

Pin Vrienden van Pianobar Sneek

  Sneek

Geniet in ons restaurant van een heerlijke maaltijd met een goed glas wijn en sfeervolle pianomuziek. We verrassen onze gasten met wekelijks wisselende menukaarten met bijzondere gerechten en ware culinaire hoogstandjes vanaf 10 euro....


Meer info

Pin Sneek op Maat

  Sneek

Sneek op maakt verzorgt toeristische arrangementen in Sneek en SudWest Fryslan die precies aansluiten bij uw wensen én die van uw relaties. U kunt bij ons terecht voor compleet verzorgde één- en meerdaagse arrangementen...


Meer info

Pin Cafe de Boazumer Mjitte

  Boazum

Café de Boazumer Mjitte een eerlijk oud dorpscafé met een prachtig terras uniek gelegen aan de 11stedenroute, Middelsee-vaarroute en de slachtedijk.


Meer info

Pin Stadslogement KingSize

  Sneek

Stadslogement KingSize in Sneek is voorzien van vijf luxe kamers met en zonder ontbijt. De luxe kingsize kamer (kamer 1) is op de begane grond van het stadslogement gesitueerd. De kamers op de eerste...


Meer info

Ontvang jij de nieuwsbrief van Friesland al?

Meld je aan en ontvang iedere maand onze nieuwsbrief met de leukste evenementen in Friesland, aantrekkelijke arrangementen en leuke nieuwtjes over de provincie.

Zoeken op Friesland.nl

De lekkerste Friese cookies

Friesland.nl maakt gebruik van cookies om goed te kunnen functioneren. Door gebruik te blijven maken van onze website, of door deze melding te sluiten, geef je aan hier akkoord mee te gaan.