Juckema

Noomen: “Juckema was het stamhuis van de familie Juckema, die aan het eind van de 15de eeuw actief aan de vetevoering deelnam. Het heette in 1468 een slotken, in 1556 Juckema staeten. Bij het huis werd een stinswier genoemd.”
“Na zijn dood in 1554 werd Juckema in 1556 door Ritscke Eysinga, zoon van Lieuwes zuster Tied Juckema en Aede Eysinga van de andere erfgenamen van Ritscke gekocht. De state werd toen omschreven als: Juckema staeten, geleegen te Steens, mettet stins, poorte, groethuys, cleynhuys, schuyre ende oeck den wier, hoff, huysstede, grachten, cingel en 54 pondematen land.”
“De state Groot Juckema had daarna wisselende bewoners; in 1754 werden 240 abely- en vruchtboomen verkocht, in 1757 werd ongeveer 400 last oude Friese stenen uit de afbraak verkocht. Uit de omschrijvingen wordt duidelijk dat binnen de poort de stins (Groot Juckema, “groothuis”) en de boerderij (“kleinhuis en hooiberg”) lagen, terwijl er in 1556 ook nog een stinswier was. Het gebouw, in 1661 verbouwd, kennen we van de tekening van Stellingwerf uit 1723. Deze laat een 17de-eeuws huis met trapgevels zien, met schoorstenen met sierlijk smeedwerk en een wapendragende leeuw op de top van de gevel. Tot het erf geeft een houten hek tussen hameipalen toegang.”

SIF: “Het huis wordt voor het eerst in 1632 genoemd, maar moet voor de 15e eeuw gebouwd zijn.”
“Dit huis is vaak bewoond geweest door grietmannen van de grietenij Het Bildt.”
“In 1754 was het al afgelopen met de state. In dat jaar werden zeer veel zware bomen verkocht en een paar maanden later 400 last “oude friezen” (kloostermoppen), afkomstig van de afbraak van de state. Dat betekent dat de oorsprong van de stins/state zo tussen 1150 en 1400 geschat moet worden. De 5 meter hoge terp werd pas in 1899 afgegraven, toen er veel vraag was naar de vruchtbare terpaarde.”

“Van de State is niets meer terug te vinden.”

(bron: J. Leemburg; ”Ljouwerteradiel” door G. Abma, 1984 “De Historie gaat door het eigen dorp” door A. Algra; Aantekeningen archief J. Leemburg).

Pagina delen:  


« Bekijk alle locaties

Meer informatie


  Wat zit hier nog meer in de buurt?


Bekijk alle locaties die je dichtbij Juckema kunt vinden.

Pin Bed en Boeddha

  Oudebildtzijl

B&B = Bed en Boeddha. Een vrijstaande studio op ons werelderfgoed. Te huur voor korte en of langere periodes.


Meer info

Pin Bed and Breakfast Mill View

  Stiens

Goed overnachten met uitstekende bedden en een goed ontbijt. Gratis parkeren voor de deur. In centrum van Stiens met veel winkels.


Meer info

Pin B&B Leeuwarden

  Leeuwarden (Snakkerburen)

Bed & Breakfast


Meer info

Pin Appartement Torenzicht

  Marsum

Appartement vlakbij Leeuwarden met eigen ingang, hal, douche, toilet, slaapkamer, keuken, woonkamer, bijkeuken en tuin met zitje. Aanwezig: Wifi, radio-cd speler, smart tv, koelkast, kookplaat met oven, magnetron, keukeninventaris en zelf instelbare cv verwarming....


Meer info

Ontvang jij de nieuwsbrief van Friesland al?

Meld je aan en ontvang iedere maand onze nieuwsbrief met de leukste evenementen in Friesland, aantrekkelijke arrangementen en leuke nieuwtjes over de provincie.

Zoeken op Friesland.nl

De lekkerste Friese cookies

Friesland.nl maakt gebruik van cookies om goed te kunnen functioneren. Door gebruik te blijven maken van onze website, of door deze melding te sluiten, geef je aan hier akkoord mee te gaan.