Pin Leeuwarden-Fryslân 2018 European Capital of Culture

Boek nu!

In een televisieserie of een speelfilm lopen altijd meerdere verhaallijnen of thema’s door elkaar. De kijker wordt aan de hand van verschillende personages en gebeurtenissen bij de hand genomen. Zo is het ook met het programma van Culturele Hoofdstad. We hebben een aantal grote thema’s die met elkaar het complete verhaal van Leeuwarden-Fryslân Culturele Hoofdstad van Europa 2018 vertellen.

Iepen mienskip
Iepen mienskip is het hoofdthema van ons verhaal. Samen werken aan de projecten die we willen verwezenlijken. In alle steden en dorpen van Fryslân. Maar ook met de rest van Nederland en Europa. Iepen mienskip dus. Zo wil de organisatie van Culturele Hoofdstad aan de slag gaan: met een uitgestoken hand naar iedereen die wil bijdragen én wil leren. Om er samen iets onvergetelijks van te maken.

Lab Lwd
Leeuwarden als laboratorium van vernieuwing. Samenwerken een nieuwe invulling geven. Mensen opzoeken in hun directe woonomgeving en daar veranderingen tot stand brengen. Daar ook het debat aangaan over de toekomst van mensen en de stad. En vooral heel veel initiatieven die de komende jaren nog ontstaan omarmen, een plek geven. Of ze nu in Leeuwarden zijn bedacht of elders in Europa. Voorop staat dat we de huidige realiteit niet zomaar accepteren, maar dat we nieuwe vormen van samenleven proberen te scheppen. In een stad die altijd op zoek is geweest naar zichzelf. De stad staat in het Guinness Book of Records vermeld als de stad die het vaakst van naam is veranderd.

Stad en Platteland
In de stad is alles binnen handbereik. Je stapt op je fiets en je vindt wat je wilt. Vaak is het in de stad druk en lawaaiig. Op het platteland is er ruimte, stilte, duisternis en natuur. In ons programma Stad en Platteland brengen we die twee weer samen. Wat kunnen stad en platteland van elkaar leren? Want wat is er mooier dan een donkere nacht waarbij je nog sterren kan zien? Hoe zou het zijn voor mensen uit de stad om weer duisternis te ervaren? En andersom, hoe brengen we de overvloed aan kunst en cultuur uit de steden nu ook eens naar de dorpen?

Gemeenschap en Diversiteit
Gemeenschappen heb je in vele verschijningsvormen. Een club of korps kan een gemeenschap zijn. Maar ook bewoners van een bepaalde streek of mensen die van hard-rock houden vormen samen een groep. Gemeenschappen worden gevormd rondom muziek, sport, taal en cultuur maar ook persoonlijke voorkeuren spelen een rol. Binnen dit thema proberen de projecten op spannende wijze gemeenschappen met elkaar te laten kennismaken. En vieren we de verschillen die er tussen mensen zijn.

Natuur en Cultuur
De Friese natuur en cultuur zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Denk aan de rol die water speelt binnen onze provincie. De terpen herinneren ons aan een tijd waarin de Friezen dagelijks streden tegen het water. De Waddenzee staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Friesland kent een lange en wereldberoemde watersporttraditie. De projecten binnen dit thema gaan over de relatie met onze omgeving. Zo volgen we de trek van de grutto’s door heel Europa. We gaan op zoek naar nieuwe manieren om onze cultuur en natuur te verenigen.

Royal Friesian
De geschiedenis heeft ons veel gebracht waar we trots op zijn. Dat laten we zien in het programma dat we Royal Friesian hebben genoemd, de Engels naam voor het Friese paard. Daar horen de grote namen uit het verleden bij zoals Escher, Mata Hari, Slauerhoff en Alma Tadema. Het Woudagemaal (Lemmer) en het Planetarium (Franeker), de terpen, de kloostercultuur en de Oranjes. Zij behoren alle tot iconen van onze beschaving. Maar ook de sociale strijd die vroeger gevoerd werd, komt in dit programmaonderdeel ruim aan bod. Eveneens culturele belangrijke aspecten van onze huidige tijd, zoals de muziektraditie, festivals en openluchtspelen, worden met Royal Friesian aan de orde gesteld.


« Bekijk alle locaties

Meer informatie


  Wat zit hier nog meer in de buurt?


Bekijk alle locaties die je dichtbij Leeuwarden-Fryslân 2018 European Capital of Culture kunt vinden.

Pin Post-Plaza Hotel & Grand Café

  Leeuwarden

Na een intensieve verbouwing en restauratie van het oude Hoofdpostkantoor, is Post-Plaza getransformeerd tot een unieke plek in het centrum van Leeuwarden, waar gasten slapen, eten, werken, drinken en genieten in een historisch decor....


Meer info

Pin Grand Cafe Wouters

  Leeuwarden

Tegenover het Centraal Station en op korte loopafstand van het centrum, bent u bij ons aan het juiste adres voor een heerlijk kopje koffie met gebak, een borrel, een lekkere lunch of gezellig diner,...


Meer info

Pin Emmaplein

  Leeuwarden

Een gastvrije ontvangst, een heerlijk huis, prima bedden en een verwenontbijt. En als u een zeilliefhebber bent, kunt u (tegen betaling) met uw gastheer het Friese water verkennen. Onze boot ligt in Grou, zodat...


Meer info

Pin Fries Museum

  Leeuwarden

Het Fries Museum opent in september 2013 zijn deuren in een indrukwekkend nieuw gebouw op het Wilhelminaplein in Leeuwarden. Het Fries Museum gaat over de Friezen en over Friesland, een eigenzinnig stukje ‘buitenland in...


Meer info

Ontvang jij de nieuwsbrief van Friesland al?

Meld je aan en ontvang iedere maand onze nieuwsbrief met de leukste evenementen in Friesland, aantrekkelijke arrangementen en leuke nieuwtjes over de provincie.

Zoeken op Friesland.nl

De lekkerste Friese cookies

Friesland.nl maakt gebruik van cookies om goed te kunnen functioneren. Door gebruik te blijven maken van onze website, of door deze melding te sluiten, geef je aan hier akkoord mee te gaan.