Lettinga

Noomen: “Lettinga was afwisselend adellijk huis (1496, na 1601), pachtgoed (1511) en eigenerfde sate (1533-1591). In 1496 woonde Worp jongha Lywa z Jwkama te Britsum. (…) Zeer waarschijnlijk bewoonde hij Lettinga.”
“(…) Deze gebruikte Lettinga in 1540 zelf. In de inventarisatie van zijn sterfhuis is sprake van het prinsipale huys, groet wesende 14 deurgaende vacken met noch een old vervallen huys staende voer an’t voern. huys, waer in den melckencaemer is, met een groet hoff en een cleyn hoff by’t huys staende.”
“Schotanus noemde Lettinga in 1664 een adellijke state. In de 17de en 18de eeuw was Lettinga een buitenplaats met uitgebreide hovingen en singels. Zo beeldde ook Schotanus het in 1718 af. Een inventaris van het sterfhuis van Johannes Saakma van Wyckel in 1776 geeft een goede indruk van de inboedel van de buitenplaats. Het landgoed werd in 1797 verkocht; in 1832 waren het huis en de tuinen verdwenen.”

SIF: “De State wordt voor het eerst vermeld in 1571.”
“Op 16 juli 1571 wordt op Lettinga State de inventaris opgemaakt na het overlijden van de eigenaar, Feycke Tzierts Lettinga.”
“Op 22 maart 1797 wordt in de Leeuwarder Courant te koop aangeboden “de heerlijcke Buitenplaats Lettinga genaamd, groot 14 pmt., met een daarbij gelegene Zathe en Landen, met een magnifique Huizinge en schuure cum annexis” groot 95 pondemaat bouw- en weiland.

Roorda ontleent de volgende omschrijving aan de koopbrief: “Een heerlijke buitenplaats aan de algemene rijdweg en aan de Stienservaart, bestaande in de grote en hechte herehuizinge, waarin 7 bijzondere kamers, verder een keuken, een koetshuis en stalling voor 7 paarden, een knechtskamer, een waskamer buitenshuis, een grote bierkelder, een wijnkelder, een groentekelder, twee regenwatersbakken, boven magnifique zolderingen en daarop een apart kamertje, op ’t plein bezuiden de huizinge een zeer fraaie volière en de plantagie, zoals die door de capituele singels besloten is, zijnde ruim 12 pondemaat met de singels, hovinge en tuinen, waarin een grote menigte opgaande stambomen, vruchtbomen en andere gewassen”.

En Roorda besluit zijn beschijving met (vertaald): “Van Lettinga State is niet méér over dan de grond, de afgegraven terp, het boshuisje en het washuisje. De mooie singels van voorheen zijn nu twee smalle strookjes bouwland. Van de oude glorie is niets anders overgebleven dan de vruchtbare grond”.”

“Het terrein waarop de State gestaan heeft, is nu weiland.”

(bron: J. Leemburg; “It âlde doarp” van R.S. Roorda; “De historie gaat door het eigen dorp”, deel IV, van A. Algra; Archief J. Leemburg).

Pagina delen:  


« Bekijk alle locaties

Meer informatie


  Wat zit hier nog meer in de buurt?


Bekijk alle locaties die je dichtbij Lettinga kunt vinden.

Pin Bed and Breakfast Mill View

  Stiens

Goed overnachten met uitstekende bedden en een goed ontbijt. Gratis parkeren voor de deur. In centrum van Stiens met veel winkels.


Meer info

Pin B&B Leeuwarden

  Leeuwarden (Snakkerburen)

Bed & Breakfast


Meer info

Pin Appartement Torenzicht

  Marsum

Appartement vlakbij Leeuwarden met eigen ingang, hal, douche, toilet, slaapkamer, keuken, woonkamer, bijkeuken en tuin met zitje. Aanwezig: Wifi, radio-cd speler, smart tv, koelkast, kookplaat met oven, magnetron, keukeninventaris en zelf instelbare cv verwarming....


Meer info

Pin Túnmanswente

  Cornjum

Túnmanswente’ is de voormalige tuinmanswoning van het kasteel Martenastate. Het is gelegen in het dorpje Koarnjum (Cornjum) in Fryslân, net boven Leeuwarden.


Meer info

Ontvang jij de nieuwsbrief van Friesland al?

Meld je aan en ontvang iedere maand onze nieuwsbrief met de leukste evenementen in Friesland, aantrekkelijke arrangementen en leuke nieuwtjes over de provincie.

Zoeken op Friesland.nl

De lekkerste Friese cookies

Friesland.nl maakt gebruik van cookies om goed te kunnen functioneren. Door gebruik te blijven maken van onze website, of door deze melding te sluiten, geef je aan hier akkoord mee te gaan.