Markla

Noomen: “Het stinsterrein bevindt zich ten noordoosten van het dorp Hallum in de bocht van de Jousmabuurtsterweg. In 1718 was naast de sate nog een stinswier aanwezig; in 1989 stond naast het terrein alleen nog een huis. De oudste vermelding van dit goed is uit 1483.”
“De naam Mercle of Markla is ontleend aan die van het gehucht Mercelum of Merselum waartoe het goed gehoorde. Deze buurschap op en rond de, inmiddels verdwenen, westelijke terp aan de Jousmabuurtsterweg wordt reeds in de rond 1230 tot stand gekomen levensbeschrijving van abt Fredericus van Mariengaarde (1163-1175) als woonplaats van een edelman vermeld. De identificatie van deze adellijke woonplaats in de latere kloosterkroniek van Sibrandus Leo (16de eeuw) met Marckla is vanwege de in 1718 nog bestaande stinswier geloofwaardig.”
“De niet met name genoemde stamvader te Merselum trouwde aan het einde van de 11de eeuw met Siweris, dochter van Ulbrand, schout van Rinsumageest.”
“Hoewel Markla in de 15de en 16de eeuw een pachtboerderij was, straalde het nog een zeker prestige uit.”
“De stinswier van Marckla lag in 1718 op de terp van Merselum. Deze terp lag op de kwelderwal, waarop de dorpen Hijum en Hallum liggen en waarop ten westen van Hallum ook de terp van Ondersmaburen lag. Archeologisch onderzoek is tot nu toe niet verricht. Wel trof Tjamme Valk hier het bovengenoemde zegelstempel aan en vond hij in 2008 vele brokken tufsteen. Nader onderzoek zou uit kunnen wijzen of nog fundamenten aanwezig zijn. Op het kadastrale minuutplan van 1832 is aan de westkant van het terrein nog een brede gracht te zien; het terrein zelf was toen onbehuisd.

Pagina delen:  


« Bekijk alle locaties

Meer informatie


  Wat zit hier nog meer in de buurt?


Bekijk alle locaties die je dichtbij Markla kunt vinden.

Pin Bed en Boeddha

  Oudebildtzijl

B&B = Bed en Boeddha. Een vrijstaande studio op ons werelderfgoed. Te huur voor korte en of langere periodes.


Meer info

Pin Bed and Breakfast Mill View

  Stiens

Goed overnachten met uitstekende bedden en een goed ontbijt. Gratis parkeren voor de deur. In centrum van Stiens met veel winkels.


Meer info

Pin Station Marrum – De Pannekoektrein

  Marrum

Het Stationnetje van Marrum-Westernijkerk is gelegen aan het eens zo roemruchte spoorlijntje “het Dokkumer Lokaaltje” Het wordt wel eens genoemd als het leukste station van heel Nederland. Geheel gerestaureerd in de prachtigste kleuren en...


Meer info

Pin Hotel-restaurant It Posthûs

  Burdaard

Hotel-Restaurant It Posthûs is een À la carte restaurant en hotel met zeven kamers.Terras op de Dokkumer EE aan de Elfstedenroute in Birdaard. Zaalaccomodatie vanaf tien personen tot en met 150 personen.


Meer info

Ontvang jij de nieuwsbrief van Friesland al?

Meld je aan en ontvang iedere maand onze nieuwsbrief met de leukste evenementen in Friesland, aantrekkelijke arrangementen en leuke nieuwtjes over de provincie.

Zoeken op Friesland.nl

De lekkerste Friese cookies

Friesland.nl maakt gebruik van cookies om goed te kunnen functioneren. Door gebruik te blijven maken van onze website, of door deze melding te sluiten, geef je aan hier akkoord mee te gaan.